Turkije en taliban onderhandelen eerste keer in Kaboel

. © Getty

Turkije heeft eerste onderhandelingen met de taliban in de Afghaanse hoofdstad Kaboel gevoerd. Ankara bestudeert het voorstel van de radicaalislamistische beweging om de luchthaven van de hoofdstad te beveiligen, na de Amerikaanse terugtrekking.

Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vrijdag aangekondigd.

‘We hebben onze eerste onderhandelingen gevoerd met de taliban, die drie en een half uur hebben geduurd’, aldus Erdogan. ‘Als het nodig is, zullen we de kans hebben dergelijke gesprekken opnieuw te voeren.’

De onderhandelingen vonden plaats in een militaire zone van de luchthaven van Kaboel, waar de Turkse ambassade tijdelijk is gevestigd.

Turkije was van plan om de luchthaven te beveiligen en te beheren, maar begon woensdag met de terugtrekking van de Turkse militairen uit Afghanistan.

Erdogan legde uit dat de taliban de beveiliging van de luchthaven in handen willen nemen en aan Ankara voorstelden om de logistiek te verzekeren.

De dubbele zelfmoordaanslag van donderdag toonde volgens Erdogan aan dat het belangrijk is om in detail te weten hoe de luchthaven beveiligd zal worden. ‘Ze zeggen: “we zullen de beveiliging verzekeren, jullie doen de luchthaven draaien”. We hebben nog geen beslissing genomen’, aldus Erdogan.

Partner Content