‘Turkije eist nu 5 miljard van EU in plaats van 3’

© AFP

Turkije vraagt aan de Europese Unie vijf miljard euro om de vluchtelingencrisis te helpen oplossen, terwijl Europa slechts met drie miljard over de brug wil komen.

Dat zegt een hoge EU-diplomaat in de Duitse krant Die Welt.

De bedoeling van de Europese fondsen, waarvan nog niets is uitbetaald, is om de levensomstandigheden voor de 2,2 miljoen Syrische vluchtelingen die in Turkije leven te verbeteren.

De zaak is echter binnen Europa nog niet beslecht. Italië zou nog altijd dwars liggen en geen bijdrage willen betalen. Rome eist dat het geld volledig uit de Europese begroting wordt gehaald.

Controles

Volgens de niet nader genoemde diplomaat in Die Welt doet Ankara erg moeilijk over de voorwaarden bij de miljardeninjectie. “De Turkse regering heeft het erg moeilijk met het feit dat het geld voor de vluchtelingen slechts geleidelijk en na strenge controles op de besteding ervan, zal worden doorgestort”, aldus de krant. Europa wil vooral verhinderen dat er geld in de Turkse zwarte economie zou terechtkomen, en wil dat Turkije concreet aanduidt hoe het geld besteed zal worden.

Daarbij komt, aldus de diplomaat, dat Turkije ineens meer geld vraagt: 5 miljard euro, terwijl de EU vasthoudt aan het eerder overeengekomen bedrag van 3 miljard.

Van de strengere aanpak van Turkije is nog niet veel te merken, schrijft Die Welt.

Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie, door Die Welt geciteerd, zijn er in de eerste vier weken van januari 52.055 bootvluchtelingen in Griekenland toegekomen. Ter vergelijking; de UNHCR, de VN-vereniging voor vluchtelingen, telde in juli 2015, bij veel beter weer, 55.000 bootvluchtelingen en migranten die uit Turkije de overtocht naar Griekenland maakten.

(Belga/RR)

Partner Content