'Een doorbraak in de vluchtelingencrisis', zo noemen EU-ambtenaren het akkoord dat de Turkse premier Ahmet Davutoglu en EU-president Donald Tusk gisterenavond bereikte in Ankara. Turkije is namelijk bereid alle niet-Syrische vluchtelingen die Europa via Griekse eilanden bereiken, terug te nemen. Dat schrijft The Financial Times.

Tusk is deze week op rondreis in de Balkan en Turkije om de Europese top en de EU-Turkije-top van maandag voor te bereiden. Donderdag had hij een ontmoeting met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. De voorzitter van de Europese Raad loofde de Turken voor de inspanningen die ze al gedaan hebben om de vluchtelingenstroom af te remmen, vooral via een strenger visumregime en de versterking van de patrouilles op zee.

Lidmaatschap EU

Turkije zou nu nog een stapje verder willen gaan en de niet-Syrische vluchtelingen terug willen opvangen. Volgens Europa moet dit 'potentiële migranten, uit andere landen dan Syrië, ontmoedigen om de oversteek te wagen.' In ruil moet de Unie de 3 miljard euro die ze beloofde als steun voor de opvang van vluchtelingen dringend overmaken. Voorts wil Davutoglu dat de onderhandelingen over het lidmaatschap van Turkije tot de EU worden versneld.

Na afloop van de vergadering maakte Tusk nog bekend op een persconferentie dat het aan de Turken zelf is om te beslissen 'hoe ze de stroom indijken.' Eerder op de dag richtte hij zich rechtstreeks tot de migranten in Griekenland tijdens een emotionele toespraak: 'Zet jullie levens en geld niet op het spel, het leidt allemaal tot niets.' (AVE)

'Een doorbraak in de vluchtelingencrisis', zo noemen EU-ambtenaren het akkoord dat de Turkse premier Ahmet Davutoglu en EU-president Donald Tusk gisterenavond bereikte in Ankara. Turkije is namelijk bereid alle niet-Syrische vluchtelingen die Europa via Griekse eilanden bereiken, terug te nemen. Dat schrijft The Financial Times.Tusk is deze week op rondreis in de Balkan en Turkije om de Europese top en de EU-Turkije-top van maandag voor te bereiden. Donderdag had hij een ontmoeting met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. De voorzitter van de Europese Raad loofde de Turken voor de inspanningen die ze al gedaan hebben om de vluchtelingenstroom af te remmen, vooral via een strenger visumregime en de versterking van de patrouilles op zee.Turkije zou nu nog een stapje verder willen gaan en de niet-Syrische vluchtelingen terug willen opvangen. Volgens Europa moet dit 'potentiële migranten, uit andere landen dan Syrië, ontmoedigen om de oversteek te wagen.' In ruil moet de Unie de 3 miljard euro die ze beloofde als steun voor de opvang van vluchtelingen dringend overmaken. Voorts wil Davutoglu dat de onderhandelingen over het lidmaatschap van Turkije tot de EU worden versneld. Na afloop van de vergadering maakte Tusk nog bekend op een persconferentie dat het aan de Turken zelf is om te beslissen 'hoe ze de stroom indijken.' Eerder op de dag richtte hij zich rechtstreeks tot de migranten in Griekenland tijdens een emotionele toespraak: 'Zet jullie levens en geld niet op het spel, het leidt allemaal tot niets.' (AVE)