Turkije arresteert twee pas vrijgelaten mensenrechtenactivisten

23/07/17 om 16:11 - Bijgewerkt om 16:04

Bron: Belga

De Turkse autoriteiten hebben zondag twee mensenrechtenactivisten officieel aangehouden, een week nadat ze vrijgelaten waren uit de gevangenis. Dat heeft het Turkse persagentschap Anadolu gemeld.

Turkije arresteert twee pas vrijgelaten mensenrechtenactivisten

© REUTERS

Nalan Erkem en Ilknur Ustun waren bij de tien activisten die op vijf juli gearresteerd werden, toen de politie binnenviel op een mensenrechtenseminarie in Istanboel. Allemaal werden ze aangehouden op verdenking van banden met een terreurorganisatie.

Vier van hen werden vrijgelaten, maar de openbare aanklagers van Istanboel gingen in beroep tegen die beslissing. Vorige week werd een arrestatiebevel tegen hen uitgevaardigd, en dat leidde tot de arrestatie van twee van hen. Naar het overblijvende duo wordt nog steeds gezocht.

De zes andere beklaagden worden nog steeds vastgehouden, onder hen het hoofd van de Turkse afdeling van Amnesty International, en de Duitser Peter Steudtner. De arrestatie van die laatste heeft tot de verzuring van de relaties tussen Duitsland en Turkije geleid. Vorige week kondigde Duitsland een nieuwe Turkije-politiek aan, die het land economisch zal treffen. Duitsers die naar Turkije willen reizen, wordt aangemaand voorzichtig te zijn, en ook de exportverzekering van de Duitse overheid voor de uitvoer van producten naar of investeringen in Turkije wordt heroverwogen.

Onze partners