In Tunis hebben zich gisteren 9 van de ondertussen meer dan 60 Tunesische partijen achter een gezamenlijke verklaring geschaard. Daarin kanten zij zich tegen de verkiezing van een constitutionele raad op 24 juli en klagen zij het kiessysteem aan. De Union Populaire Républicaine (UPR) van voorzitter Lotfi M'Raïhi nam hiervoor het initiatief.

Verwarring
M'Raïhi zegt dat het huidige politieke klimaat in Tunesië niet toelaat om al op 24 juli verkiezingen te houden. "Er is te veel verwarring vandaag. Nu verkiezingen organiseren zou de macht concentreren in de handen van zij die ze nu al heeft, de voorlopige regering."

BevragingSamen met 8 andere centrumpartijen vraagt hij nu aan eerste minister Béji Caïd Essebsi om een brede bevraging te organiseren onder de politieke partijen. "Op die manier willen wij tot een compromis komen over de modaliteiten en de mechanismen van de overgang naar een democratie."

Kleine stappen
De 9 partijen willen niet dat de bestaande grondwet in zijn geheel afgeschaft wordt. Er moeten kleine stappen gezet worden, zegt M'Raïhi. "Wat goed is, behouden we. De rest kunnen we gaandeweg aanpassen, terwijl ons land wat tot rust komt."

Meteen willen ze ook dat het kiessysteem gewijzigd wordt naar een proportioneel systeem. In het huidige systeem worden de nieuwe partijen gemarginaliseerd, zegt de UPR. Op die manier komt de politieke diversiteit van de constitutionele raad in gevaar. (SD)

In Tunis hebben zich gisteren 9 van de ondertussen meer dan 60 Tunesische partijen achter een gezamenlijke verklaring geschaard. Daarin kanten zij zich tegen de verkiezing van een constitutionele raad op 24 juli en klagen zij het kiessysteem aan. De Union Populaire Républicaine (UPR) van voorzitter Lotfi M'Raïhi nam hiervoor het initiatief. Verwarring M'Raïhi zegt dat het huidige politieke klimaat in Tunesië niet toelaat om al op 24 juli verkiezingen te houden. "Er is te veel verwarring vandaag. Nu verkiezingen organiseren zou de macht concentreren in de handen van zij die ze nu al heeft, de voorlopige regering." BevragingSamen met 8 andere centrumpartijen vraagt hij nu aan eerste minister Béji Caïd Essebsi om een brede bevraging te organiseren onder de politieke partijen. "Op die manier willen wij tot een compromis komen over de modaliteiten en de mechanismen van de overgang naar een democratie."Kleine stappen De 9 partijen willen niet dat de bestaande grondwet in zijn geheel afgeschaft wordt. Er moeten kleine stappen gezet worden, zegt M'Raïhi. "Wat goed is, behouden we. De rest kunnen we gaandeweg aanpassen, terwijl ons land wat tot rust komt." Meteen willen ze ook dat het kiessysteem gewijzigd wordt naar een proportioneel systeem. In het huidige systeem worden de nieuwe partijen gemarginaliseerd, zegt de UPR. Op die manier komt de politieke diversiteit van de constitutionele raad in gevaar. (SD)