Het Tunesische parlement heeft met een grote meerderheid een nieuwe grondwet goedgekeurd. Het is een historisch moment voor het land, dat drie jaar na de revolutie, die geleid heeft tot de Arabische Lente, nog steeds in een diepe politieke crisis zit.

De wet werd goedgekeurd door 200 van de 216 parlementsleden. "In deze grondwet kunnen alle Tunesiërs zich vinden, deze grondwet houdt vast aan wat we al hebben bereikt en vormt het fundament voor een democratische staat", zei parlementsvoorzitter Mustapha Ben Jaafar na de stemming.

Beperkte plaats voor islam

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon loofde de nieuwe grondwet, die "als model kan dienen voor andere volkeren die hervormingen willen doorvoeren".

De nieuwe grondwet voorziet een tweehoofdige leiding van de uitvoerende macht en geeft de islam slechts een beperkte plaats in de samenleving. Voor het eerst in de Arabische wereld wordt bovendien toegezien dat het aantal mannen en vrouwen dat verkozen wordt evenredig is.

Zo wil men vermijden dat het land opnieuw in een autoritair regime vervalt. Daarenboven wil het parlement de mensen geruststellen die vreesden dat de islamisten te dominant zouden zijn in het land dat een sterk seculiere traditie kent.

Het grondwetgevend parlement werd in 2011 opgericht en had oorspronkelijk één jaar de tijd om een grondwet uit te werken. Dit lukte echter niet, onder meer door de conflicten tussen de islamisten van Ennahda en hun tegenstanders. (Belga/AVE)

Het Tunesische parlement heeft met een grote meerderheid een nieuwe grondwet goedgekeurd. Het is een historisch moment voor het land, dat drie jaar na de revolutie, die geleid heeft tot de Arabische Lente, nog steeds in een diepe politieke crisis zit.De wet werd goedgekeurd door 200 van de 216 parlementsleden. "In deze grondwet kunnen alle Tunesiërs zich vinden, deze grondwet houdt vast aan wat we al hebben bereikt en vormt het fundament voor een democratische staat", zei parlementsvoorzitter Mustapha Ben Jaafar na de stemming. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon loofde de nieuwe grondwet, die "als model kan dienen voor andere volkeren die hervormingen willen doorvoeren". De nieuwe grondwet voorziet een tweehoofdige leiding van de uitvoerende macht en geeft de islam slechts een beperkte plaats in de samenleving. Voor het eerst in de Arabische wereld wordt bovendien toegezien dat het aantal mannen en vrouwen dat verkozen wordt evenredig is. Zo wil men vermijden dat het land opnieuw in een autoritair regime vervalt. Daarenboven wil het parlement de mensen geruststellen die vreesden dat de islamisten te dominant zouden zijn in het land dat een sterk seculiere traditie kent. Het grondwetgevend parlement werd in 2011 opgericht en had oorspronkelijk één jaar de tijd om een grondwet uit te werken. Dit lukte echter niet, onder meer door de conflicten tussen de islamisten van Ennahda en hun tegenstanders. (Belga/AVE)