Tunesisch parlement keurt doodstraf voor terroristen goed

© Belga Image

Bij de bespreking van de nieuwe antiterreurwet in Tunesië zijn drie artikels goedgekeurd die in de doodstraf voorzien. Dat ondanks kritiek van ngo’s en een de facto moratorium op executies in het land.

Het Tunesische parlement bespreekt een nieuwe antiterrorismewet die vrijdag 24 juli nog van kracht moet worden. De wet moet de voormalige versie van 2003 vervangen. Die werd onder voormalig president Zine El Abidine Ben Ali op grote schaal gebruikt om, zo menen mensenrechtenactivisten, de oppositie te onderdrukken. Met name de nu grote islamistische partij Ennahda werd op die manier destijds verboden.

Drie keer doodstraf

De implementering van de nieuwe antiterreurwetgeving werd lang verwacht, zeker gezien de bloedige aanslagen op het Bardo Museum in Tunis en op een strand in Sousse die door terreurgroep Islamitische Staat (IS) werden opgeëist.

Voorlopig passeerden 33 van de 139 artikels van het wetsvoorstel de revue. Drie ervan voorzien in de doodstraf en werden ook goedgekeurd. Artikel 26 van de wettekst bestraft ‘wie bewust een moord pleegt op een persoon die internationale bescherming geniet’. Artikel 27 voorziet in dezelfde strafmaat voor wie mensen gijzelt of ontvoert met de dood tot gevolg. Artikel 28 tot slot veroordeelt ‘wie zich opzettelijk, in het kader van een terreurdaad, schuldig maakt aan verkrachting’.

‘Schrikt terroristen niet af’

De omstreden artikels werden door het parlement goedgekeurd ondanks de oproep van mensenrechtenbewegingen en ngo’s zoals Amnesty International en Human Rights Watch om de doodstraf in Tunesië af te schaffen.

Het argument tegen de doodstraf zou geluid hebben, dat de strafmaat ’terroristen die de dood zoeken om naar het paradijs te gaan’ niet afschrikt. Dat meldde Sana Mersni van Ennahda, die als rapporteur verantwoordelijk is voor een samenvatting van het debat rond de kwestie.

Sinds de onafhankelijkheid van het land in 1956 werden 135 executies uitgevoerd, waarvan 129 onder het bewind van de eerste president van de republiek Habib Bourguiba. Vanaf 1991 vond geen enkele executie meer plaats in Tunesië. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content