De Nobelprijs voor de Vrede 2015 gaat naar het Tunesische kwartet voor de nationale dialoog, voor de "beslissende bijdrage tot het bouwen van een pluralistische democratie in Tunesië in de nasleep van de Jasmijnrevolutie van 2011". Dat maakte het Noorse Nobelprijscomité bekend.

Het kwartet is gevormd in de zomer van 2013, op een moment dat het democratiseringsproces bedreigd was door politieke moorden en grote sociale problemen. Het kwartet, dat bestond uit de Tunesische vakbondsunie, werkgeversfederatie, mensenrechtenliga en de advocatuur, "installeerde een alternatief, vreedzaam politiek proces op een moment dat het land op de rand van een burgeroorlog stond", aldus het Nobelcomité.

Inspiratie voor Midden-Oosten

Het Nobelcomité sprak de hoop uit dat de Nobelprijs de weg van Tunesië naar democratie zal vrijwaren. De prijs moet echter ook een "inspiratie zijn voor iedereen die vrede en democratie in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en in de rest van de wereld nastreeft".

De prijs is gedoteerd met 8 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 850.000 euro) en wordt uitgereikt in Oslo op 10 december, de dag dat de stichter van de prijs Alfred Nobel overleed.

Vorig jaar ging de prijs naar de kinderrechtenactivist Malala Yousafzai uit Pakistan en de mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi uit India. Dit jaar waren er 273 nominaties, voor 205 individuen en 68 organisaties. (Belga/TE)

De Nobelprijs voor de Vrede 2015 gaat naar het Tunesische kwartet voor de nationale dialoog, voor de "beslissende bijdrage tot het bouwen van een pluralistische democratie in Tunesië in de nasleep van de Jasmijnrevolutie van 2011". Dat maakte het Noorse Nobelprijscomité bekend. Het kwartet is gevormd in de zomer van 2013, op een moment dat het democratiseringsproces bedreigd was door politieke moorden en grote sociale problemen. Het kwartet, dat bestond uit de Tunesische vakbondsunie, werkgeversfederatie, mensenrechtenliga en de advocatuur, "installeerde een alternatief, vreedzaam politiek proces op een moment dat het land op de rand van een burgeroorlog stond", aldus het Nobelcomité. Het Nobelcomité sprak de hoop uit dat de Nobelprijs de weg van Tunesië naar democratie zal vrijwaren. De prijs moet echter ook een "inspiratie zijn voor iedereen die vrede en democratie in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en in de rest van de wereld nastreeft". De prijs is gedoteerd met 8 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 850.000 euro) en wordt uitgereikt in Oslo op 10 december, de dag dat de stichter van de prijs Alfred Nobel overleed.Vorig jaar ging de prijs naar de kinderrechtenactivist Malala Yousafzai uit Pakistan en de mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi uit India. Dit jaar waren er 273 nominaties, voor 205 individuen en 68 organisaties. (Belga/TE)