Tunesië, Westen en Arabische wereld kiezen voor seculiere Nidaa Tounes

Tunesiërs vieren de overwinning van Nidaa Tounes bij de parlementsverkiezingen. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Het seculiere, modernistische Nidaa Tounes heeft de parlementsverkiezingen in Tunesië gewonnen van de islamisten Ennahda. Ook Tunesiërs in het Westen en de Arabische wereld stemden massaal op de partij die haar eerste democratische verkiezingen doormaakte.

Het ISIE (l’Instance Supérieure Indépendante pour les Elections) dat toeziet op de democratische verkiezingen in Tunesië, heeft tijdens de nacht van woensdag op donderdag de voorlopige resultaten van de parlementsverkiezingen bekendgemaakt.

16 zetels verschil

Nidaa Tounes, seculier en modernistisch met spilfiguur Béji Caïd Essebsi die ook meedingt naar het presidentschap, zou de meeste zetels hebben binnengerijfd: 85 van de 217. De islamisten van Ennahda, die in 2011 nog de overwinning onder hun naam mochten schrijven, volgen op een tweede plaats met 69 zitjes. Als derde volgt de Union Patriotique Libre (UPL) dat 16 zetels kon verzilveren. Front Populaire heeft er 15, Afek Tounes 8 en, zoals ISIE tweet, ‘andere partijen’ 24.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De president van het ISIE, Chafik Sarsar, liet tijdens de persconferentie verstaan dat uiteindelijk 69 procent van het electoraat een stem uitbracht. Een cijfer dat in het buitenland, waar geëmigreerde Tunesiërs eveneens naar het stembureau trokken, heel wat lager lag. Wat wel ongeveer volgens dezelfde trend liep, is de zege van Nidaa Tounes.

Westen kiest Nidaa Tounes

In de kieskring ‘Amerika en de rest van Europa’ waaronder België valt, trok 29,90 procent naar de stembus, of 15.623 Tunesiërs. Daar behaalden zowel Nidaa Tounes (45,24 procent) als Ennahda (27,75 procent) één zetel. Afek Tounes haalde een derde plaats met 5,50 procent, wat verbleekt bij de score van de seculieren.

Duitsland heeft een eigen kieskring, daar was er een deelname van 29,03 procent met 7.358 stemmen. Hier kon enkel Nidaa Tounes (40,95 procent) een zetel verzilveren. Ennahda (35,92) en Congrès pour la République (6,77) volgden.

Ennahda grote winnaar in Italië

Italië is een vreemde eend in de bijt – een wel erg lage opkomst met 12,17 procent en 7.115 stemmen – hier was Ennahda de overwinnaar. Met 41,81 procent haalde de partij bovendien twee zetels, Nidaa Tounes (30,18) kreeg er één. Derde is Front Populaire met 4,74 procent.

Grootste opkomst in Frankrijk

Frankrijk telt twee kieskringen. In Frankrijk 1, dat Parijs, Pantin en Straatsburg omvat, was er de grootste buitenlandse opkomst en trok 48,36 procent naar de stembus, of 39.021 stemmen. Nidaa Tounes (39,48 procent) en Ennahda (29,56) kregen er elk twee zetels en ook Afek Tounes (5,76) werd beloond met een zitje.

De consulaten van Lyon, Toulouse, Grenoble, Nice en Marseille worden samengenomen onder Frankrijk 2. Daar was een wat lagere opkomst met 27,45 procent en 30.852 stemmen. Ook hier haalden Nidaa Tounes (42,09 procent) en Ennahda (26,36) elk twee zetels. Appel des Tunisiens à l’étranger (5,88) kreeg er eentje.

Seculieren nipte voorsprong in Arabische wereld

Tot slot de zesde buitenlandse kieskring die de ‘Arabische landen en de rest van de wereld’ omvat: een opkomst van 34,38 procent met 12.022 stemmen en alweer een overwinning voor Nidaa Tounes (37,02 procent) met een zetel. Ook Ennahda, dat heel dicht volgt (36,04) kreeg hier een zetel. De derde plaats is voor Congrès pour la République (6,01).

Tunesiërs in het buitenland volgden de stem van het binnenland: Nidaa Tounes voorop en Ennahda op de hielen. Maar Union Patriotique Libre, die bij de finale uitslag een derde plaats behaalde, is niet bij de buitenlandse topscores te bespeuren.

Deelnemers hebben nog twee tot drie weken de tijd om de resultaten aan te vechten. Dan zullen de officiële resultaten bevestigd worden. Op 23 november is het tijd voor de presidentsverkiezingen.

Partner Content