Tunesië vreest terroristische aanslagen

De Tunesische premier Mehdi Jomâa (links) overhandigt de nieuwe grondwet aan Franse president François Hollande. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een seculier Tunesisch parlementslid is ontsnapt aan een moordaanslag bij de grens met Algerije, waar aan al-Qaeda verbonden militanten actief zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vreest voor meer terroristische aanslagen in het land in de aanloop naar de verkiezingen van 26 oktober.

In Tunesië is een seculier parlementslid net aan de dood ontsnapt toen zes gemaskerde, gewapende mannen zijn woning in de stad Kasserine bij de grens met Algerije aanvielen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld. De mannen zouden uit het Chaambigebergte gekomen zijn, waar aan al-Qaeda gelinkte militanten zich schuilhouden. Zo meldt de woordvoerder van het ministerie, Mohammed Ali Aroui aan Associated Press. Geen van de mannen kon worden aangehouden.

Politici geviseerd

De aanslag op Mohammed Ali Nasri van de Nida Tounes-partij vond amper twee maanden voor de nakende parlementsverkiezingen van 26 oktober plaats. Die verkiezingen luiden het einde van de democratische overgangsperiode in, die begon toen het volk de Tunesische dictator Zine El Abidine Ben Ali in 2011 omverwierp.

In dezelfde stad vielen gewapende mannen in mei 2014 ook al het huis van minister van Binnenlandse Zaken Lotfi Ben Jeddou aan. Daarbij werden vier agenten gedood.

In 2013 werden twee linkse politici vermoord door aan al-Qaeda gelinkte militanten. De gebeurtenissen stortten het land toen in een politieke crisis. De islamistische regering van Ennahda nam haar ontslag en maakte zo plaats voor de huidige overgangsregering .

Meer aanslagen verwacht

Ben Jeddou waarschuwde dat er in september ernstige terroristische aanslagen gepland zijn in Tunesië. Die zouden de verkiezingen in oktober en november moeten ondermijnen en het land destabiliseren, zei hij tijdens een persconferentie.

‘Het crisiscentrum van de overheid heeft besloten de krachten van Binnenlandse Zaken en Defensie te bundelen en dat voornamelijk in de spanningszones bij de grens met Algerije waar terroristen zich schuilhouden’, citeert Huffington Post Maghreb de man.

De Tunesische autoriteiten slagen er niet in met de terroristische groeperingen in de grenszone af te rekenen. Sinds de revolutie van januari 2011 hebben militanten uit de regio een vijftigtal agenten en militairen gedood.

Streven naar uniek democratisch model

Eerste minister Mehdi Jomâa heeft het volk opgeroepen zich naar de stembus te begeven, ondanks de moeilijkheden in het land. ‘De verkiezingen gaan de problemen niet oplossen, maar we moeten vechten voor een uniek Tunesisch democratisch model’, benadrukte hij op de nieuwssite.

Tunesië geldt als een voorbeeld voor het slagen van de Arabische Lente. De parlementsverkiezingen in oktober en de presidentsverkiezingen in november moeten die instituties voor het eerst sinds de revolutie bestendigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content