Een voorlopig resultaat van de parlementsverkiezingen in Tunesië wordt pas donderdag verwacht, maar de leider van de islamistische Ennahda-beweging, Rached Ghannouchi, heeft maandag al gebeld met Béji Caïd Essebsi, de voorzitter van de seculiere alliantie Nidaa Tounes, om hem te feliciteren met de overwinning. Dat meldt Ghannouchi's dochter Soumaya maandagavond op Twitter.

Volgens de eerste resultaten zou Nidaa Tounes 37,1 procent van de stemmen behalen, Ennahda 27,9 procent.

Op het Engelstalige Twitter-account van Ennahda wordt ook wel gevoerd, bij het 'succes'. Ennahda blijft tenslotte de tweede partij van Tunesië.

Ennahda won de eerste vrije verkiezingen van oktober 2011, maar na de moord op twee linkse politici uit de oppositie - vermoedelijk door radicale islamisten - zonk het land weg in een politieke crisis met massale demonstraties. Gevolg was dat Ennahda de bestuursverantwoordelijkheid moest overdragen aan een overgangsregering van onafhankelijke experts.

Tunesië was het land dat de Arabische Lente aftrapte. Er werd uitgekeken naar deze verkiezingen omdat de ander Arabische landen waar dictators zijn afgevoerd, in chaos en geweld zijn beland.

Lichtpunt?

De toekomst van Tunesië is niet helemaal rooskleurig, zo zei politicoloog Sami Zemni (UGent) in een voorbeschouwing aan Knack.be. 'Het is voorlopig met vallen en opstaan gegaan en het zal zo blijven gaan. Maar Tunesië heeft die democratische verkiezingen bereikt en kan een signaal geven aan de buurlanden. Het kleine Tunesië heeft een grote missie. Ze zijn het laatste lichtpunt in de donkere regio.' (Belga/SD)

Volgens de eerste resultaten zou Nidaa Tounes 37,1 procent van de stemmen behalen, Ennahda 27,9 procent. Op het Engelstalige Twitter-account van Ennahda wordt ook wel gevoerd, bij het 'succes'. Ennahda blijft tenslotte de tweede partij van Tunesië. Ennahda won de eerste vrije verkiezingen van oktober 2011, maar na de moord op twee linkse politici uit de oppositie - vermoedelijk door radicale islamisten - zonk het land weg in een politieke crisis met massale demonstraties. Gevolg was dat Ennahda de bestuursverantwoordelijkheid moest overdragen aan een overgangsregering van onafhankelijke experts. Tunesië was het land dat de Arabische Lente aftrapte. Er werd uitgekeken naar deze verkiezingen omdat de ander Arabische landen waar dictators zijn afgevoerd, in chaos en geweld zijn beland. De toekomst van Tunesië is niet helemaal rooskleurig, zo zei politicoloog Sami Zemni (UGent) in een voorbeschouwing aan Knack.be. 'Het is voorlopig met vallen en opstaan gegaan en het zal zo blijven gaan. Maar Tunesië heeft die democratische verkiezingen bereikt en kan een signaal geven aan de buurlanden. Het kleine Tunesië heeft een grote missie. Ze zijn het laatste lichtpunt in de donkere regio.' (Belga/SD)