In Tulsa, in de staat Oklahoma, werd eind vorige week de politie opgeroepen nadat een auto - met draaiende motor en open deur maar zonder chauffeur - in het midden van een weg gesignaleerd was. Betty Shelby, een witte 42-jarige agent, was een van de politiemensen die ter plaatse kwamen en onder meer de 40-jarige Terence Crutcher controleerden.

Er zijn videobeelden beschikbaar die gemaakt werden met de dashcam van een politieauto, en vanuit een politiehelikopter, die een gedeeltelijk beeld van het verloop geven. Crutcher liep met geheven armen naar een auto. Hij leunde tegen het voertuig, werd door een agent getaserd en vervolgens door Shelby neergeschoten. Ze raakte hem in de borst.

Die taser- en schietpartij is niet zichtbaar op de videobeelden, maar uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer ongewapend was, en dat er zich ook in zijn auto geen wapen bevond.

De advocaat van de nu aangeklaagde agente verklaarde dat zijn cliënt zag hoe de man, die een verwarde indruk maakte, zijn armen liet zakken en door het raampje van de auto leunde. Ze vreesde, zei hij, dat hij door het raam naar een wapen zou grijpen.

De advocaat van de verdediging legde foto's voor waaruit moest blijken dat het raampje dicht was, en dat Terence Crutcher helemaal niet in de auto had kunnen leunen.

Volgens de procureur, in zijn aanklacht, handelde Shelby "onredelijk door de situatie te doen escaleren". Als ze veroordeeld wordt, bedraagt de minimumstraf 4 jaar.

Boek of pistool?

Enkele dagen later, op dinsdag, werd in de stad Charlotte, North Carolina, een zwarte man gedood door politiekogels. Het ging om de 43-jarige Keith Lamont Scott, die volgens zijn familie in zijn auto zat te lezen in afwachting dat zijn kind van school kwam, werd bij een zoektocht naar een verdachte (niet hij) doodgeschoten. Hij zou met een pistool gedreigd hebben en werd daarop door een zwarte agent neergeschoten.

Daar bestaan beelden die echter volgens de commissaris geen uitsluitsel bieden. Om hem precies te citeren: de beelden bieden geen "absoluut definitief visueel bewijs dat zou bevestigen dat een persoon een pistool richt" op een agent. De familie van het slachtoffer krijgt de beelden te zien, maar de video wordt voorlopig niet breder vrijgegeven.

Volgens zijn familie bezat Scott geen wapen, en moet de agent zijn boek voor een wapen hebben aanzien. De commissaris beweert dat op de plaats wel een wapen maar geen boek is teruggevonden.

Sinds dinsdag wordt in Charlotte gemanifesteerd. Woensdag kwam een manifestant om het leven nadat een burger het vuur opende. De politie gebruikte traangas en rubberkogels om manifestanten uit mekaar te drijven die vernielingen aanrichtten.

Donderdag werd de noodtoestand afgekondigd, wat betekent dat de politie versterkt wordt door de Nationale Garde.

In Tulsa, in de staat Oklahoma, werd eind vorige week de politie opgeroepen nadat een auto - met draaiende motor en open deur maar zonder chauffeur - in het midden van een weg gesignaleerd was. Betty Shelby, een witte 42-jarige agent, was een van de politiemensen die ter plaatse kwamen en onder meer de 40-jarige Terence Crutcher controleerden. Er zijn videobeelden beschikbaar die gemaakt werden met de dashcam van een politieauto, en vanuit een politiehelikopter, die een gedeeltelijk beeld van het verloop geven. Crutcher liep met geheven armen naar een auto. Hij leunde tegen het voertuig, werd door een agent getaserd en vervolgens door Shelby neergeschoten. Ze raakte hem in de borst.Die taser- en schietpartij is niet zichtbaar op de videobeelden, maar uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer ongewapend was, en dat er zich ook in zijn auto geen wapen bevond.De advocaat van de nu aangeklaagde agente verklaarde dat zijn cliënt zag hoe de man, die een verwarde indruk maakte, zijn armen liet zakken en door het raampje van de auto leunde. Ze vreesde, zei hij, dat hij door het raam naar een wapen zou grijpen.De advocaat van de verdediging legde foto's voor waaruit moest blijken dat het raampje dicht was, en dat Terence Crutcher helemaal niet in de auto had kunnen leunen.Volgens de procureur, in zijn aanklacht, handelde Shelby "onredelijk door de situatie te doen escaleren". Als ze veroordeeld wordt, bedraagt de minimumstraf 4 jaar. Enkele dagen later, op dinsdag, werd in de stad Charlotte, North Carolina, een zwarte man gedood door politiekogels. Het ging om de 43-jarige Keith Lamont Scott, die volgens zijn familie in zijn auto zat te lezen in afwachting dat zijn kind van school kwam, werd bij een zoektocht naar een verdachte (niet hij) doodgeschoten. Hij zou met een pistool gedreigd hebben en werd daarop door een zwarte agent neergeschoten.Daar bestaan beelden die echter volgens de commissaris geen uitsluitsel bieden. Om hem precies te citeren: de beelden bieden geen "absoluut definitief visueel bewijs dat zou bevestigen dat een persoon een pistool richt" op een agent. De familie van het slachtoffer krijgt de beelden te zien, maar de video wordt voorlopig niet breder vrijgegeven.Volgens zijn familie bezat Scott geen wapen, en moet de agent zijn boek voor een wapen hebben aanzien. De commissaris beweert dat op de plaats wel een wapen maar geen boek is teruggevonden.Sinds dinsdag wordt in Charlotte gemanifesteerd. Woensdag kwam een manifestant om het leven nadat een burger het vuur opende. De politie gebruikte traangas en rubberkogels om manifestanten uit mekaar te drijven die vernielingen aanrichtten. Donderdag werd de noodtoestand afgekondigd, wat betekent dat de politie versterkt wordt door de Nationale Garde.