Een eerste tsunamigolf van ongeveer 2 meter hoog heeft de kust van Chili bereikt, nadat eerder een zware zeebeving had plaatsgevonden. Dat zegt de Chileense marine, zo bericht CNN. Er zijn evacuaties aan de gang.

Bij de aardbeving zijn minstens vijf doden gevallen. Ondertussen is de tsunamiwaarschuwing beperkt tot Chili en Peru. Eerder gold die ook voor een pak andere Zuid-Amerikaanse landen.

De slachtoffers vielen allebei in Alto Hospicio, in de buurt van de noordelijk gelegen kustplaats Iquique. Na de beving, waarvan het epicentrum op 95 kilometer van Iquique lag, gingen de autoriteiten over tot evacuaties in de kustgebieden. Er werd gevreesd voor een grote tsunami. De Chileense marine maakte al melding van een golf van twee meter hoog.

De Chileense presidente Michelle Bachelet heeft de regio's Arica en Tarapacan, in het noorden van Chili, uitgeroepen tot rampgebied. Ze zal de getroffen regio's woensdag bezoeken.

Tsunami

Er werd na de beving om 20.46 uur Chileense tijd (1.46 uur in België) een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd voor Chili, Peru, Ecuador en Nicaragua. In Chili besloten de autoriteiten de bevolking in sommige kustgebieden te evacueren. Ook in Peru waren er evacuaties, zo meldt CNN.

Aanvankelijk sprak het Amerikaanse Geofysisch Instituut (USGS) over een magnitude van 8, maar dat werd later opgetrokken naar 8,2. Er werden ook enkele nabevingen geregistreerd. In de voorbije weken was al verhoogde seismische activiteit vastgesteld in de regio.

Chili heeft wel vaker te maken met aardbevingen. Ook deze beving werd verwacht. Er zijn de laatste weken verschillende evacuatie-oefeningen geweest en er werd rekening gehouden met een tsunami. Het noorden van het land is uitgeroepen tot rampgebied.

Ontsnapping

Tijdens het tsunami-alarm zijn ruim 300 vrouwen ontsnapt uit een gevangenis in Iquique, in het noorden van Chili. Dat heeft de Chileense minister van Binnenlandse Zaken Rodrigo Penailillo bekendgemaakt.

Een honderdtal speciaal agenten zullen naar het gebied gestuurd worden om het probleem aan te pakken, aldus de minister. Hoe de vrouwen zijn ontsnapt, zei hij niet. Ook geruchten op sociale media over plunderingen in Iquique, kon de minister niet bevestigen.

In februari 2010 kwamen bij een aardbeving met een magnitude van 8,8 in zuidelijk Chili meer dan 500 mensen om het leven. (Belga/EE/SD)

Een eerste tsunamigolf van ongeveer 2 meter hoog heeft de kust van Chili bereikt, nadat eerder een zware zeebeving had plaatsgevonden. Dat zegt de Chileense marine, zo bericht CNN. Er zijn evacuaties aan de gang. Bij de aardbeving zijn minstens vijf doden gevallen. Ondertussen is de tsunamiwaarschuwing beperkt tot Chili en Peru. Eerder gold die ook voor een pak andere Zuid-Amerikaanse landen.De slachtoffers vielen allebei in Alto Hospicio, in de buurt van de noordelijk gelegen kustplaats Iquique. Na de beving, waarvan het epicentrum op 95 kilometer van Iquique lag, gingen de autoriteiten over tot evacuaties in de kustgebieden. Er werd gevreesd voor een grote tsunami. De Chileense marine maakte al melding van een golf van twee meter hoog.De Chileense presidente Michelle Bachelet heeft de regio's Arica en Tarapacan, in het noorden van Chili, uitgeroepen tot rampgebied. Ze zal de getroffen regio's woensdag bezoeken.Er werd na de beving om 20.46 uur Chileense tijd (1.46 uur in België) een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd voor Chili, Peru, Ecuador en Nicaragua. In Chili besloten de autoriteiten de bevolking in sommige kustgebieden te evacueren. Ook in Peru waren er evacuaties, zo meldt CNN. Aanvankelijk sprak het Amerikaanse Geofysisch Instituut (USGS) over een magnitude van 8, maar dat werd later opgetrokken naar 8,2. Er werden ook enkele nabevingen geregistreerd. In de voorbije weken was al verhoogde seismische activiteit vastgesteld in de regio. Chili heeft wel vaker te maken met aardbevingen. Ook deze beving werd verwacht. Er zijn de laatste weken verschillende evacuatie-oefeningen geweest en er werd rekening gehouden met een tsunami. Het noorden van het land is uitgeroepen tot rampgebied.Tijdens het tsunami-alarm zijn ruim 300 vrouwen ontsnapt uit een gevangenis in Iquique, in het noorden van Chili. Dat heeft de Chileense minister van Binnenlandse Zaken Rodrigo Penailillo bekendgemaakt.Een honderdtal speciaal agenten zullen naar het gebied gestuurd worden om het probleem aan te pakken, aldus de minister. Hoe de vrouwen zijn ontsnapt, zei hij niet. Ook geruchten op sociale media over plunderingen in Iquique, kon de minister niet bevestigen. In februari 2010 kwamen bij een aardbeving met een magnitude van 8,8 in zuidelijk Chili meer dan 500 mensen om het leven. (Belga/EE/SD)