Tsjechië wil een bijdrage leveren aan het spreidingsplan van de Europese Unie voor bootvluchtelingen als het die vluchtelingen zelf mag selecteren en onderzoeken.

'Kennis van zaken'

Het land bood aan tegen 2017 ongeveer 1.100 van de geplande 40.000 vluchtelingen op te nemen, die vanuit Italië en Griekenland naar andere landen in de EU worden gebracht. Ook wil Praag 400 van de door de EU geplande 20.000 vluchtelingen hervestigen die op dit moment verblijven in vluchtelingenkampen aan de Syrische grens.

"We willen slechts vluchtelingen opvangen uit landen waar we onze eigen mensen kunnen inzetten. We willen niet dat iemand zonder kennis van zaken migranten voor ons uitkiest", zei een belangrijke functionaris in Praag aan nieuwsagentschap CTK.

Onvoldoende opvangplaatsen

Er is een soort veiligheidsonderzoek gepland. De sociaaldemocratische minister-president Bohuslav Sobotka eiste dat het land "het hele proces onder controle heeft".

Maandag zullen de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU over het spreidingsplan voor vluchtelingen praten. De opvang is vrijwillig. Tot nu toe hebben nog onvoldoende lidstaten opvangplaatsen aangeboden. (Belga/WB)

Tsjechië wil een bijdrage leveren aan het spreidingsplan van de Europese Unie voor bootvluchtelingen als het die vluchtelingen zelf mag selecteren en onderzoeken. Het land bood aan tegen 2017 ongeveer 1.100 van de geplande 40.000 vluchtelingen op te nemen, die vanuit Italië en Griekenland naar andere landen in de EU worden gebracht. Ook wil Praag 400 van de door de EU geplande 20.000 vluchtelingen hervestigen die op dit moment verblijven in vluchtelingenkampen aan de Syrische grens. "We willen slechts vluchtelingen opvangen uit landen waar we onze eigen mensen kunnen inzetten. We willen niet dat iemand zonder kennis van zaken migranten voor ons uitkiest", zei een belangrijke functionaris in Praag aan nieuwsagentschap CTK. Er is een soort veiligheidsonderzoek gepland. De sociaaldemocratische minister-president Bohuslav Sobotka eiste dat het land "het hele proces onder controle heeft". Maandag zullen de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU over het spreidingsplan voor vluchtelingen praten. De opvang is vrijwillig. Tot nu toe hebben nog onvoldoende lidstaten opvangplaatsen aangeboden. (Belga/WB)