Tsjechië neemt afscheid van Vaclav Havel in Praag

In Tsjechië hebben tienduizenden mensen afscheid genomen van de overleden vroegere president Vaclav Havel. De rouwstoet met de kist passeerde de Karelsbrug. De bevolking bracht hulde aan de gewezen president, dissident en wereldwijd erkende dramaturg.

Zijn echtgenote Dagmar en de beste vrienden van de “dichterpresident” volgden de met bloemen versierde versierde lijkwagen. Een van de omstaanders droeg een bord met Havels levensmotto “Waarheid en liefde moeten zegevieren”.

Affuit

Op het Praagse Hradcany werd de kist tijdens een ceremonie vol symboliek en pathos op een affuit geplaatst. Zes zwarte paarden trokken de affuit met de kist bedekt met de Tsjechische vlag over het voorplein van de Burcht voorbij het aartsbisschoppelijk paleis, waar een zwarte vlag wapperde.

Op de historische affuit werden in 1937 ook de stoffelijke resten van de eerste Tsjechische president Tomas Garrigue Masaryk vervoerd. Een erewacht van 200 soldaten begeleidde de kist in langzame pas. Onder een lichte regen volgden zijn echtgenote, zijn broer Ivan en staatspresident Vaclav Klaus en en aantal hoogwaardigheidsbekleders. Meer dan 10.000 mensen verzamelden zich voor de Burcht om de militaire ceremonie bij te wonen.

Nationale rouw

Toen de kist de Reuzenpoort passeerde, klapten de mensen spontaan in de handen. De rouwplechtigheid werd rechtstreeks uitgezonden door de Tsjechische televisie. Daags voordien hadden de mensen nog tot laat in de nacht in een vroegere kerk in het oude stadscentrum van Praag de kist van Havel een stille groet gebracht. De vroegere Tsjechoslovaakse en Tsjechische president was zondag na een slepende ziekte op 75-jarige leeftijd gestorven.

Vrijdag zal aartsbisschop Dominik Duka in de Praagse dom de katholieke begrafenisplechtigheid celebreren. De bijzetting zal op een later tijdstip in familiekring volgen. Het parlement in Bratislava begon zijn zitting woensdag met een minuut stilte. Eerder had de regering voor vrijdag een dag van nationale rouw afgekondigd.

Controverse houding

Van december 1989 tot eind 1992 was Havel als Tsjechoslovaaks president ook staatshoofd van Slovakije. Vele vooraanstaande politici van Slovakije hadden in het verleden Havel een controverse houding verweten. Aan de ene kant bewonderden ze zijn inspanning voor vrijheid en democratie, maar aan de andere kant verweten ze hem geen begrip te tonen voor het streven naar meer autonomie van de Slovaken in de gemeenschappelijke staat.

Daarom draagt hij medeverantwoordelijkheid voor de splitsing van Tsjechoslovakije. In 1991 werd Havel in Bratislava door Slovaakse nationalisten uitgefloten en met eieren bekogeld. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content