Tsipras waarschuwt Syriza-rebellen: ‘Zonder meerderheid nieuwe verkiezingen’

Alexis Tsipras © Reuters

De Griekse premier Alexis Tsipras roept de opstandelingen binnen zijn partij Syriza zich niet langer te verzetten tegen het nieuwe reddingsplan. Zonder meerderheid in het parlement zal hij vervroegde verkiezingen moeten organiseren, waarschuwt hij.

‘Ik zou de laatste persoon zijn om verkiezingen te willen, op voorwaarde dat ik een parlementaire meerderheid heb om door te gaan tot het einde van de termijn van vier jaar’, zo zei Alexis Tsipras in een interview met radiozender Sto Kokkino.

Volgens de Griekse premier proberen de opstandelingen binnen Syriza het resultaat van het referendum over een nieuwe bailout te manipuleren. Tsipras: ‘Het Griekse volk zei “nee” tegen een slechte deal. Ze hebben niet gestemd voor een exit uit de eurozone. Sommige mensen proberen nu het resultaat te misbruiken’.

Verzet

Tsipras moest eerder deze maand rekenen op de steun van de oppositie om een eerste pakket door de geldschieters geëiste hervormings- en besparingsmaatregelen door het parlement te krijgen. In augustus moeten nog meer maatregelen doorgevoerd worden. De nieuwe plannen gaan verder dan de voorstellen die waren voorgelegd in het referendum.

Verschillende Syriza-leden verzetten zich omdat ze de deal zien als een verbreking van de verkiezingsbelofte om een einde te maken aan de besparingen.

‘Niet verder’

Tsipras maakt er geen geheim van dat hij zelf niet in het akkoord gelooft, maar zegt dat het de enige manier is om Griekenland in de eurozone te houden.

Nog in het interview probeerde de premier zijn partijgenoten ook gerust te stellen, dat de maatregelen niet verder gaan dan zoals afgesproken op de eurotop. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content