Tsipras verwijdert 'kritische' ministers uit regering

05/11/16 om 00:49 - Bijgewerkt om 00:48

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zijn regering herschikt. Hij verving ministers die zich verzetten tegen besparingsmaatregelen.

Tsipras verwijdert 'kritische' ministers uit regering

Alexis Tsipras © REUTERS

De herschikking, die er terwijl de regering op steeds minder steun bij de bevolking kan rekenen, werd door de woordvoerster van Alexis Tsipras bekengemaakt.

Met de herschikking toont Tsipras dat hij de economische hervormingen wil verderzetten. Hij verving verschillende ministers die zich verzetten tegen de harde maatregelen die Griekenland van zijn schuldeisers moet nemen. In de recente peilingen lag Tsipras' partij Syriza tussen 6 en 12 procentpunten achter op de Griekse conservatieve oppositiepartijen.

'Nieuw dynamisch begin'

Onder meer de minister van Energie Panos Skourletis en de minister van Scheepvaart Thodoris Dritsa, allebei tegenstanders van de privatisering van overheidsbedrijven, werden door Tsipras aan de kant geschoven. Minister van Financiën Euclid Tsakalotos, die de onderhandelingen voert met de schuldeisers, werd wel aan boord gehouden.

Athene heeft bij de Europese Unie een financieel steunprogramma van 86 miljard euro lopen, waarvoor het in ruil verregaande economische hervormingen moet doorvoeren. Volgens de partijkrant van Syriza staat de herschikking voor een "nieuw dynamisch begin". Zaterdagmiddag wordt de nieuwe regering ingezworen.

(Belga/RR)

Onze partners