Yanis Varoufakis is een 53-jarige professor economie en staat bekend als een hevige tegenstander van de besparingsmaatregelen die Griekenland kreeg opgelegd in ruil voor de bailout in 2010. Hij maakte zijn benoeming al bekend op zijn blog, nog voor premier Alexis Tsipras zijn kabinet aankondigde.

Als minister van Financiën moet Varoufakis nu de onderhandelingen met de geldschieters leiden. Hij heeft vrijdag al een ontmoeting in Athene met de voorzitter van de eurogroep, de Nederlander Jeroen Dijsselbloem.

'Rustige lijn'

Andere opvallende naam is die van Panos Kammenos, de voorzitter van de rechtse coalitiepartner Onafhankelijke Grieken, als minister van Defensie.

Op Buitenlandse Zaken posteert Tsipras een technocraat, de professor politiek Nikos Kotzias. Daarmee wil de nieuwe regeringsleider de boodschap geven dat een 'rustige' lijn wordt uitgezet in het buitenlands beleid, oordelen analisten in Athene.

Onderhandelen

Tsipras' partij Syriza won zondag de vervroegde verkiezingen in Griekenland. De partij had beloofd de voorwaarden van het hulppakket aan Griekenland met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds te zullen heronderhandelen.

Dijsselbloem wil namens de eurolanden meer informatie winnen over de plannen van de nieuwe Griekse regering. Eind februari verstrijkt het steunprogramma van de eurolanden, maar concrete voorstellen heeft de nieuwe regering nog niet overgemaakt.

De ministers van Financiën van de eurolanden tonen zich tevreden dat Tsipras Griekenland in de eurozone wil houden, maar waarschuwen tegelijkertijd dat de gemaakte afspraken gerespecteerd moeten worden. De ministers sloten ook de deur voor een kwijtschelding van een deel van de kolossale Griekse staatsschuld.

Op zijn blog herhaalde Varoufakis wel dat de financiële ondersteuning gericht moet worden op het stimuleren van de economie van Griekenland, en niet langer op besparingen. (Belga/KVDA)

Yanis Varoufakis is een 53-jarige professor economie en staat bekend als een hevige tegenstander van de besparingsmaatregelen die Griekenland kreeg opgelegd in ruil voor de bailout in 2010. Hij maakte zijn benoeming al bekend op zijn blog, nog voor premier Alexis Tsipras zijn kabinet aankondigde.Als minister van Financiën moet Varoufakis nu de onderhandelingen met de geldschieters leiden. Hij heeft vrijdag al een ontmoeting in Athene met de voorzitter van de eurogroep, de Nederlander Jeroen Dijsselbloem.Andere opvallende naam is die van Panos Kammenos, de voorzitter van de rechtse coalitiepartner Onafhankelijke Grieken, als minister van Defensie.Op Buitenlandse Zaken posteert Tsipras een technocraat, de professor politiek Nikos Kotzias. Daarmee wil de nieuwe regeringsleider de boodschap geven dat een 'rustige' lijn wordt uitgezet in het buitenlands beleid, oordelen analisten in Athene. Tsipras' partij Syriza won zondag de vervroegde verkiezingen in Griekenland. De partij had beloofd de voorwaarden van het hulppakket aan Griekenland met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds te zullen heronderhandelen. Dijsselbloem wil namens de eurolanden meer informatie winnen over de plannen van de nieuwe Griekse regering. Eind februari verstrijkt het steunprogramma van de eurolanden, maar concrete voorstellen heeft de nieuwe regering nog niet overgemaakt. De ministers van Financiën van de eurolanden tonen zich tevreden dat Tsipras Griekenland in de eurozone wil houden, maar waarschuwen tegelijkertijd dat de gemaakte afspraken gerespecteerd moeten worden. De ministers sloten ook de deur voor een kwijtschelding van een deel van de kolossale Griekse staatsschuld. Op zijn blog herhaalde Varoufakis wel dat de financiële ondersteuning gericht moet worden op het stimuleren van de economie van Griekenland, en niet langer op besparingen. (Belga/KVDA)