Tsipras II krijgt het vertrouwen

Premier Alexis Tsipras tijdens het debat © REUTERS

Het Griekse parlement heeft woensdagnacht het vertrouwen uitgesproken in de nieuwe regering van Alexis Tspiras. Alle 155 parlementsleden van de coalitie stemden “ja”, op een totaal van 300 zitjes, zo maakte de parlementsvoorzitter bekend.

De oppositie, goed voor 144 leden, stemde tegen; één parlementslid was afwezig.

De debatten over de nieuwe regering-Tspiras II namen drie dagen in beslag. Maar veel nieuws leverde dat niet op: het beleid van de nieuwe regering wordt immers grotendeels bepaald door het besparingsprogramma dat deze zomer met de internationale schuldeisers is afgesproken.

Tsipras gaf in zijn regeringsverklaring toe dat de Grieken moeilijke tijden te wachten staan. Hij hoopt, na het realiseren van de afspraken, met de schuldeisers te kunnen gaan praten over een verlichting van de Griekse staatsschuld en het herkapitaliseren van de Griekse banken. De premier verwacht dat zijn land begin 2017 weer op de financiële markten een beroep zal kunnen doen.

Staatsschuld naar 333,5 miljard

De minister van Financiën Euclides Tsakalatos legde een ontwerpbegroting voor waaruit blijkt dat de Griekse staatsschuld eind dit jaar zal uitkomen op 315,8 miljard euro of 181,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), maar volgend jaar zal stijgen tot 333,5 miljard euro of 192,4 procent van het bbp.

De werkloosheid zou met 25,8 procent in 2016 extreem hoog blijven. De regering, een coalitie tussen het linkse Syriza en het rechts-populistische Anel, kwam er na de verkiezingen van 20 september. Tspiras had zelf op die verkiezingen aangestuurd, na een mandaat van zeven maanden eerder dit jaar.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content