De Griekse premier Alexis Tsipras heeft, tijdens zijn bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, een lans gebroken voor meer dialoog tussen de twee landen. Hij lanceerde ook een oproep de clichés te overstijgen. 'De Grieken zijn niet lui en de Duitsers treft geen schuld voor de mistoestanden in Griekenland', zei hij.

'Nieuwe politieke mix'

Merkel en Tsipras gaven in de kanselarij samen een persconferentie. Daar hield Tsipras een pleidooi voor een betere verstandhouding en voor het 'overwinnen van de verschrikkelijke stereotypen' die over Grieken en Duitsers verteld worden.

In de discussie over de Griekse financiële moeilijkheden en het al dan niet verlenen van financiële steun door de andere Europese landen wordt het publieke debat al te vaak gekruid met clichés die over de twee landen en hun inwoners de ronde doen, vindt de Griekse eerste minister. 'Voor de enorme crisis in Griekenland zijn er ook binnenlandse oorzaken. We moeten tot een nieuwe politieke mix komen om deze kwalen te herstellen', zei Tsipras.

Merkel: 'Duitsland oordeelt niet'

Hij beloofde opnieuw 'omvangrijke structurele hervormingen.' Tijdens de Europese top vorige week beloofde hij snel met concrete voorstellen te komen. Dat moet bij de Griekse schuldeisers de nodige goodwill creëren om opnieuw geld vrij te maken.

Bondskanselier Merkel verklaarde dat Duitsland wil dat Griekenland 'economisch sterk staat en met groei aanknoopt.' Berlijn en Athene moeten in onderling vertrouwen kunnen samenwerken, maar de eurogroep en 'de instellingen' (EU-Commissie, ECB en IMF) blijven voor de Grieken het eerste aanspreekpunt. Het is niet Duitsland dat oordeelt of de Griekse inspanningen voldoende zijn, aldus Merkel. (Belga/AVE)

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft, tijdens zijn bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, een lans gebroken voor meer dialoog tussen de twee landen. Hij lanceerde ook een oproep de clichés te overstijgen. 'De Grieken zijn niet lui en de Duitsers treft geen schuld voor de mistoestanden in Griekenland', zei hij.Merkel en Tsipras gaven in de kanselarij samen een persconferentie. Daar hield Tsipras een pleidooi voor een betere verstandhouding en voor het 'overwinnen van de verschrikkelijke stereotypen' die over Grieken en Duitsers verteld worden. In de discussie over de Griekse financiële moeilijkheden en het al dan niet verlenen van financiële steun door de andere Europese landen wordt het publieke debat al te vaak gekruid met clichés die over de twee landen en hun inwoners de ronde doen, vindt de Griekse eerste minister. 'Voor de enorme crisis in Griekenland zijn er ook binnenlandse oorzaken. We moeten tot een nieuwe politieke mix komen om deze kwalen te herstellen', zei Tsipras. Hij beloofde opnieuw 'omvangrijke structurele hervormingen.' Tijdens de Europese top vorige week beloofde hij snel met concrete voorstellen te komen. Dat moet bij de Griekse schuldeisers de nodige goodwill creëren om opnieuw geld vrij te maken. Bondskanselier Merkel verklaarde dat Duitsland wil dat Griekenland 'economisch sterk staat en met groei aanknoopt.' Berlijn en Athene moeten in onderling vertrouwen kunnen samenwerken, maar de eurogroep en 'de instellingen' (EU-Commissie, ECB en IMF) blijven voor de Grieken het eerste aanspreekpunt. Het is niet Duitsland dat oordeelt of de Griekse inspanningen voldoende zijn, aldus Merkel. (Belga/AVE)