Trumps campagneleider had geheime ontmoetingen met Assange volgens Britse pers

Paul Manafort © Belga Image

Paul Manafort, de voormalige campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, zou WikiLeaks-oprichter Julian Assange verscheidene keren in het geheim hebben ontmoet hebben in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat meldt de Britse krant The Guardian dinsdag. Wikileaks en Manafort ontkennen met klem.

De 69-jarige Manafort zou Assange in 2013, 2015 en in de lente van 2016, enkele maanden voor Trump werd verkozen, hebben ontmoet .

De onthullingen van de krant, die vaag blijft over de precieze data en ook de reden van de ontmoetingen niet specifieert, zijn potentieel explosief. Klokkenluiderswebsite WikiLeaks ontkent ze formeel. Ook Manafort, via een advocaat, noemt de beschuldigingen ‘lasterlijk.’

De schikking die Manafort trof met speciaal aanklager Mueller dateert van midden september. Daarin pleitte de voormalige campagneleider van de huidige president schuldig aan samenzwering tegen de VS en beloofde hij mee te werken aan het Rusland-onderzoek. In ruil werd de strafrechtelijke aanklacht tegen hem omgevormd tot een schikking (“plea deal“).

Een aantal klachten zoals belastingfraude en witwassen van geld, vervielen. Manafort keek hiermee aan tegen een flink lagere celstraf, maar door zijn mogelijke leugens dreigt dat te vervallen.

Om welke leugens het gaat, is niet bekend. Manafort wijst de beschuldigingen in elk geval van de hand. ‘Dat verhaal is compleet vals en bewust lasterlijk’, staat in een verklaring die door zijn advocaat Jason Maloni werd verspreid. De advocaat gaat onderzoeken of er gerechtelijke stappen kunnen ondernomen worden tegen de Britse krant The Guardian.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content