Trumps belastinginformatie is nu online te zien: het geld van pa, de aftrek- en verliesposten

Donald Trump. © Reuters
Rudi Rotthier

Zoals eerder beloofd is de belastinginformatie van Donald Trump voor de periode van 2015 tot 2020 online gezet door de Commissie Financiën van het Huis van Afgevaardigden.

Terwijl specialisten door de duizenden pagina’s ploeteren, zijn al enkele grote lijnen bekendgemaakt. In zijn eerste jaar als president – 2017 – betaalde Trump (samen met Melania) 750 dollar aan federale inkomensbelasting. Hij gaf dat jaar 12,9 miljoen dollar verlies aan. Dat was een patroon dat over de jaren heen was gevolgd, berichtte The New York Times (die al enkele jaren geleden de hand kon leggen op belastinginformatie) en tegelijk toch verwondering wekt voor iemand die beweert multimiljardair te zijn. Ook in 2016 betaalden Donald en Melania Trump 750 dollar aan federale belastingen.

In 2018 verging de Trumps, aan de aangifte te zien, ineens beter. Donald en Melania gaven 24,3 miljoen dollar aan inkomen aan, en betaalden bijna 1 miljoen dollar aan belastingen, wat neerkomt op een belastingvoet van 4 procent. Het jaar erop – 2019 – werden nog belastingen betaald: 133.445 dollar op een inkomen van 4,4 miljoen dollar. In 2020 vielen de Trumps terug in het oude patroon: ze leden 4,8 miljoen dollar verlies en betaalden geen cent federale belasting. Ze kregen dat jaar 5,4 miljoen dollar aan belastingen terugbetaald.

In de gedetailleerde aangiften, die nu online staat, hopen specialisten onder meer duidelijkheid te vinden over verdachte transacties, waarbij Trump bijvoorbeeld zijn kinderen geld leende (waarop geen belasting moet betaald worden, maar wel intrest), terwijl het eigenlijk schenkingen zouden kunnen zijn (waarop 40 procent belasting betaald wordt). Ook hoopt men een beter inzicht te krijgen in buitenlandse banden van de gewezen president.

De Commissie Financiën, die tot en met deze week onder leiding staat van Democraten (en vanaf januari onder Republikeinse leiding komt), probeert ook te achterhalen waarom de belastingdiensten in de eerste jaren van Trumps presidentschap niet de opgelegde belastingcontroles voor presidenten hebben uitgevoerd. Die controle gebeurde pas nadat de Commissie in 2019 een eigen onderzoek begon, aldus de Commissievoorzitter (het gebeurde vanaf 2018, reageerde de belastingdienst).

In een persbericht van Trumps presidentscampagne reageert de ex-president op de vrijgave. ‘De grote politieke kloof in de VS wordt nu groter’, laat hij weten. De aangiftes tonen aan ‘hoe ongelofelijk succesvol ik ben. De Democraten hadden dit nooit mogen doen, en het Hooggerechtshof (dat de overdracht van de belastinginformatie aan de Commissie mogelijk maakte, red.) had dit nooit mogen goedkeuren, dit zal tot vreselijke dingen leiden voor zoveel mensen’.

De inbreng van vader Fred

Toen Trump in 2018 wel 24 miljoen dollar aan inkomsten aangaf – een breuk met de vorige jaren toen hij verliezen declareerde – ging het, volgens The New York Times vooral om de erfenis van zijn vader Fred. Donald haalde 14 miljoen dollar uit de verkoop van het woningcomplex Starrett City in Brooklyn, waarin zijn vader in de jaren 70 had geïnvesteerd. In totaal gaf Trump in het jaar 2018 voor 25,7 miljoen dollar inkomsten aan die hij uit zijn erfenis had verkregen. Fred Trump overleed in 1999.

Nog in de Times: als presidentskandidaat had Trump in 2015 beloofd zijn presidentieel salaris van jaarlijks 400.000 dollar te zullen wegschenken aan goede doelen. Hij zou ‘zelf geen dollar’ van dat salaris opnemen.

Hij hield zich daaraan in zijn eerste drie jaar, waarbij hij per kwartaal zijn salaris wegschonk. Dat stopte evenwel in zijn laatste jaar, 2020, toen hij in volle covidcrisis 0 dollar wegschonk.

2017 was zijn gulste presidentieel jaar. Dat jaar spendeerde hij in totaal 1.860.963 dollar aan goede doelen.

De aangiften tonen behoorlijk wat buitenlandse inkomsten. Trump gaf rekeningen aan uit drie landen, China, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Maar zijn buitenlandse inkomsten strekten verder dan die landen. Hij haalde in zijn belastingaangifte van 2017 buitenlandse inkomsten aan ter waarde van 55 miljoen dollar uit ruim tien landen, waarbij Qatar, Panama en Azerbeidzjan. Trump weigerde in die periode helemaal uit zijn zaak te stappen. Hij deed wel een aantal aandelen van de hand die conflicten konden geven met zijn werk als president, onder meer van Apple en PepsiCo.

Hij betaalde enkele jaren meer buitenlandse belastingen dan Amerikaanse.

Aftrekposten

Trump was op één punt het slachtoffer van een belastingregel die hij zelf introduceerde. Hij beperkte de aftrek van plaatselijke belastingen tot 10.000 dollar.

Een andere aftrek kan enige verwondering wekken: hij had in 2019 4739 dollar belastingkrediet voor het gebruik van alternatieve brandstof.

En hij gaf heel veel verliezen aan. Zo maakte hij met de beroemde ijspiste in Central Park, New York, in 2015 1,3 miljoen verlies op een inkomen van 9,3 miljoen dollar. (de twee voorbeelden worden geciteerd in de Wall Street Journal).

In 2015 verdiende hij bruto 1,6 miljoen dollar met restaurants, die echter 2 miljoen kosten – het getal werd later, met de hand, veranderd in 3,4 miljoen dollar aan kosten, waardoor de kosten ruim dubbel zo hoog lagen als de inkomsten.

Nog in 2015 gaf The Donald een speech voor 50.000 dollar, weinig geld voor zijn doen, en dat bedrag werd bijna helemaal opgegeten door de reiskosten: 46.162 dollar. (deze twee voorbeelden komen uit de Washington Post).

Verder onderzoek

De duizenden pagina’s aan aangiften en bijlagen zullen ongetwijfeld uitgespit worden in de zaak die het openbaar ministerie in New York (dat de belastinggegevens al eerder ter inzage kreeg) heeft aangespannen tegen Donald Trump, diens oudste kinderen en de Trump Organization. De Trumps en de Trump Organization worden ervan beschuldigd de waarden van gebouwen zodanig gemanipuleerd te hebben dat ze weinig waard lijken voor de fiscus en veel voor banken die leningen moesten uitschrijven en onderpand zochten.

Dat proces is gepland voor oktober 2023 en zal misschien duidelijk maken of de belastingaangiften illegale elementen bevatten of gewoon, zoals hij ooit zelf argumenteerde tijdens een debat met Hillary Clinton, bewijzen dat hij slim is en daarom weinig belastingen betaalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content