‘Trump zou beter de geschiedenisboeken eens lezen’

© BelgaIimages

Yue Gang, gepensioneerd kolonel in de generale staf van het Volksleger, verdedigt de Chinese bewapening in de Zuid-Chinese Zee.

Onlangs raakte bekend dat Peking luchtafweerraketten en ander oorlogstuig heeft geïnstalleerd op de betwiste Spratly-eilanden. Waartoe dienen die wapens?

YUE GANG: De plaatsing van die wapens is logisch, omdat het om ons grondgebied gaat en die eilanden 1300 kilometer van het Chinese vasteland verwijderd zijn. Voor een gevechtsvliegtuig is dat een uur vliegen.

Het zeegebied rond de Spratly-eilanden wordt ook door enkele buurlanden van China geclaimd.

YUE: Vietnam, Maleisië en de Filipijnen hebben er illegaal enkele eilanden bezet en gemilitariseerd. Vietnam is tot de tanden toe gewapend. In zulke omstandigheden moet China zich wel verdedigen.

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump verwijt China dat het een fort bouwt in de Zuid-Chinese Zee.

YUE: Trump is een zakenman. Misschien moet iemand hem eens een landkaart bezorgen. En hij zou ook beter de geschiedenisboeken eens lezen. Dan zou hij kunnen zien hoe die eilanden al lang geleden Chinees grondgebied zijn geworden. Hij moet zich niet als de politieman van de wereld gedragen.

De Chinese president Xi Jinping had zijn Amerikaanse collega Barack Obama beloofd om de Spratly-eilanden niet te militariseren. Waarom doet Xi dat nu toch?

YUE: Als u dat beperkte aantal wapens op ons eigen grondgebied al een ‘militarisering’ noemt, wat zegt u dan als de Amerikanen militaire basissen bouwen op de Filipijnen, of als ze in andere landen aanvalswapens stationeren? Wie is hier dan de regio aan het militariseren?

Waarom zoekt China ruzie met de Filipijnen, net nu de betrekkingen met Manila beter waren dan ooit?

YUE: De Filipijnen zijn niet het enige land dat territoriale geschillen heeft met China. De grootste dreiging komt van Vietnam. En ja, Manila heeft aangekondigd dat het zijn militaire oefeningen met de VS zal inkrimpen. Maar daar hebben we nog niet veel van gemerkt.

© Der Spiegel

Lees ook: Het grote plan van China

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content