'Trump zal nucleair akkoord met Iran niet meer erkennen'

05/10/17 om 21:44 - Bijgewerkt om 21:51

Bron: Belga

Volgens de gezaghebbende Amerikaanse krant Washington Post zal president Donald Trump volgende week aankondigen dat hij uit het akkoord met Iran wil stappen. Het Amerikaanse Congres zou dan moeten beslissen over verdere stappen.

'Trump zal nucleair akkoord met Iran niet meer erkennen'

Hassan Rouhani, president van Iran © Belga

De Amerikaanse president Donald Trump zal in een toespraak volgende week aankondigen dat de Verenigde Staten het internationale nucleaire akkoord met Iran niet meer zal erkennen. Dat meldt de krant Washington Post. Het wereldwijd toegejuichte, baanbrekende akkoord tussen de kernmachten plus Duitsland (de zogenaamde P5+1) en Iran is 'niet in het nationale belang' van de VS, schrijft de krant, die zich baseert op 'mensen die gebrieft zijn over de nieuwe Iran-strategie van het Witte Huis'.

President Trump heeft momenteel een deadline voor zich liggen waarbij hij tot 15 oktober heeft om het Congres te informeren over de mate waarin Iran het akkoord naleeft. Trump heeft zich steeds uitgesproken tegen dat akkoord. Door deal te 'decertifiëren' opent hij de deur voor het hervatten van de Amerikaanse sancties tegen Teheran. Vraag is of in dat geval de bondgenoten weer mee in de boot springen: de atoomwaakhond van de VN, de IAEA, heeft enkel nog maar kunnen vaststellen dat Iran de bepalingen van het akkoord nauwgezet heeft opgevolgd.

Een hardere houding tegenover de Islamitische Republiek is echter een stokpaardje van zowel de neoconservatieven in de VS als van Amerika's grootste bondgenoot Israël. Die houding heeft allicht ook geostrategische redenen: Iran heeft zijn invloed in de regio danig kunnen uitbreiden door toenadering tot Irak en Qatar en door het Amerikaanse fiasco in Syrië.

De Iraanse president Hassan Rohani maakte in september duidelijk dat geen enkele letter van het akkoord heronderhandeld kan of zal worden.

Onze partners