Trump wint prijs van ‘leugen van het jaar’

Donald Trump reageert op boegeroep tijdens een vorig tv-debat © REUTERS
Rudi Rotthier

PolitiFact, een website die uitspraken van onder meer politici op hun waarheidsgehalte controleert, kent de prijs van ‘leugen van het jaar’ toe aan presidentskandidaat Donald Trump. Maar liefst 76 procent van de gecontroleerde uitspraken van Trump zijn op zijn minst grotendeels en vaak helemaal onjuist.

In een begeleidend artikel brengt PolitiFact in herinnering wat zakenman Donald Trump in 1987 noteerde in zijn bestseller The Art of the Deal: “Mensen zien het misschien niet altijd groot voor zichzelf, maar ze geraken opgewonden door mensen die het wel groot zien. Daarom kan enige overdrijving nooit kwaad. Mensen willen geloven dat iets het grootste of het meest spectaculaire is. Ik noem dat waarheidsgetrouwe overdrijving. Dat is een onschuldige vorm van overdrijving – en een heel effectieve vorm van promotie”.

Nu doet Trump in de politiek meer dan “waarheidsgetrouwe overdrijving”. Hij heeft “uitzinnige onwaarheid geperfectioneerd als campagnemiddel”, aldus Michael LaBossiere, een filosofieprof aan de A & M universiteit in Florida. “Hij doet duidelijk valse of zelfs absurd valse beweringen, die media-aandacht krijgen. Hij surft op die golf tot hij een andere golf start”.

Op de waarheidsmeter van PolitiFact zijn 77 uitspraken van Trump onderzocht. Ruim drie kwart was grotendeels vals, vals of absurd vals, wat van Trump de onvervalste koploper maakt en de duidelijke winnaar van “leugen van het jaar”.

Omgekeerde moordcijfers

Bij de absurd valse uitspraken: dat de Mexicaanse regering “slechte” landgenoten naar de VS stuurt, dat er “duizenden en duizenden” moslims in de staat New Jersey stonden te juichen op 11 september 2001, terwijl de Twin Towers instortten, en dat 81 procent van witten vermoord worden door zwarten, tegenover 16 procent door witten. In de drie gevallen is er niet alleen geen bewijs, er zijn getuigenissen of statistieken die het tegendeel aannemelijk tot onweerlegbaar maken. Wat het laatste voorbeeld betreft: de meeste moorden gebeuren binnen de familie, en dus wordt 82 procent van de witte Amerikaanse slachtoffers vermoord door een witte dader, tegen 15 procent door een zwarte.

Trump heeft zich voor zijn onwaarheden nooit verontschuldigd. “Hey Bill, moet ik elke statistiek controleren?” vroeg hij aan interviewer Bill O’Reilly van Fox News, in een reactie op zijn moordblunder (het ging om fictieve cijfers, van een niet-bestaand bureau, die hij had geretweet).

Op de dag dat de prijs wordt toegekend, eist Trump een verontschuldiging van Hillary Clinton omdat ze in het debat van Democratische presidentskandidaten beweerd heeft, zonder dat er enig bewijs te vinden is, dat Islamitische Staat video’s van Trump gebruikt om nieuwe leden te rekruteren.

In beide partijen ligt de minst geloofwaardige kandidaat, degene die volgens peilingen door meer dan 50 procent van de Amerikanen als leugenachtig wordt beschouwd, aan de leiding.

Partner Content