Het voorval zou donderdag plaats hebben gevonden tijdens een vergadering met de belangrijkste nationale veiligheidsadviseurs in het Oval Office. Ook vicepresident Mike Pence, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, de nieuwe waarnemend minister van Defensie Christopher Miller en de hoogste militair Mark Milley waren aanwezig, zei de bron tegen The New York Times.

Die zei ook dat de adviseurs Trump de verschillende scenario's voorlegden en dat president uiteindelijk afzag van de aanval. Ook gaven de adviseurs aan dat een aanval op de Iraanse kerncentrale zou kunnen escaleren in een groter conflict, en dat in zijn laatste weken als president. Het Witte Huis weigert commentaar te geven op het verhaal.

Qassem Soleimani

Volgens de krant is het niet uitgesloten dat Trump nog steeds op zoek is naar manieren om de Iraanse activa en de bondgenoten van het land te raken, waaronder ook de militia's in Irak.

Trump voert al gedurende zijn hele presidentschap een harde koers ten opzichte van Iran. In 2018 trok hij de Verenigde Staten terug uit het atoomwapenakkoord dat zijn voorganger Barack Obama met Iran had getekend. Ook stelde de president economische sancties in tegen meerdere Iraniërs en Iraanse organisaties. En in januari besloot Trump tot een droneaanval op de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad, waarbij Soleimani om het leven werd gebracht.

Trumps vraag naar de aanvalsopties met betrekking tot Iran kwam een dag nadat de atoomwaakhond van de Verenigde Naties in een rapport stelde dat Iran kerncentrifuges van boven de grond naar een ondergrondse faciliteit had verplaatst. Die installaties worden gebruikt voor het verrijken van uranium.

Het voorval zou donderdag plaats hebben gevonden tijdens een vergadering met de belangrijkste nationale veiligheidsadviseurs in het Oval Office. Ook vicepresident Mike Pence, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, de nieuwe waarnemend minister van Defensie Christopher Miller en de hoogste militair Mark Milley waren aanwezig, zei de bron tegen The New York Times. Die zei ook dat de adviseurs Trump de verschillende scenario's voorlegden en dat president uiteindelijk afzag van de aanval. Ook gaven de adviseurs aan dat een aanval op de Iraanse kerncentrale zou kunnen escaleren in een groter conflict, en dat in zijn laatste weken als president. Het Witte Huis weigert commentaar te geven op het verhaal. Volgens de krant is het niet uitgesloten dat Trump nog steeds op zoek is naar manieren om de Iraanse activa en de bondgenoten van het land te raken, waaronder ook de militia's in Irak. Trump voert al gedurende zijn hele presidentschap een harde koers ten opzichte van Iran. In 2018 trok hij de Verenigde Staten terug uit het atoomwapenakkoord dat zijn voorganger Barack Obama met Iran had getekend. Ook stelde de president economische sancties in tegen meerdere Iraniërs en Iraanse organisaties. En in januari besloot Trump tot een droneaanval op de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad, waarbij Soleimani om het leven werd gebracht. Trumps vraag naar de aanvalsopties met betrekking tot Iran kwam een dag nadat de atoomwaakhond van de Verenigde Naties in een rapport stelde dat Iran kerncentrifuges van boven de grond naar een ondergrondse faciliteit had verplaatst. Die installaties worden gebruikt voor het verrijken van uranium.