'We weten hoe de stemming (in de Veiligheidsraad, nvdr.) ging aflopen, maar we gaan een "snapback" uitvoeren, dat zullen jullie volgende week zien', aldus de president tijdens een persconferentien in Bedminster, New Jersey.

VN-ambassadeur Kelly Craft gaf vrijdag ook al dat de VS 'volledig het recht hebben om de snapback te starten van bepalingen uit vroegere resoluties van de Veiligheidsraad'. Volgens haar gaan de VS 'in de komende dagen hun belofte waarmaken om er alles aan te doen om het wapenembargo te verlengen'.

De zogenaamde snapback werd opgenomen in het nucleair akkoord van 2015 tussen Iran en de VS, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie. Het werkt als een 'zwaard van Damocrles' dat moet verzekeren dat Teheran zich houdt aan het akkoord.

De VS stapten in 2018 uit het akkoord en de beslissing om unilateraal de sancties te reactiveren is dan ook omstreden. Experts vrezen dat de activering van het mechanisme het einde zou kunnen betekenen van het akkoord.

Trump gaf ook aan dat hij waarschijnlijk niet zou deelnemen aan een virtuele top tussen de 5+1 en Iran, die Vladimir Poetin wil organiseren. 'Ik neem waarschijnlijk niet meer. Ik denk dat we gaan wachten tot na de verkiezingen', zei hij daarover.

'We weten hoe de stemming (in de Veiligheidsraad, nvdr.) ging aflopen, maar we gaan een "snapback" uitvoeren, dat zullen jullie volgende week zien', aldus de president tijdens een persconferentien in Bedminster, New Jersey. VN-ambassadeur Kelly Craft gaf vrijdag ook al dat de VS 'volledig het recht hebben om de snapback te starten van bepalingen uit vroegere resoluties van de Veiligheidsraad'. Volgens haar gaan de VS 'in de komende dagen hun belofte waarmaken om er alles aan te doen om het wapenembargo te verlengen'. De zogenaamde snapback werd opgenomen in het nucleair akkoord van 2015 tussen Iran en de VS, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en de Europese Unie. Het werkt als een 'zwaard van Damocrles' dat moet verzekeren dat Teheran zich houdt aan het akkoord. De VS stapten in 2018 uit het akkoord en de beslissing om unilateraal de sancties te reactiveren is dan ook omstreden. Experts vrezen dat de activering van het mechanisme het einde zou kunnen betekenen van het akkoord. Trump gaf ook aan dat hij waarschijnlijk niet zou deelnemen aan een virtuele top tussen de 5+1 en Iran, die Vladimir Poetin wil organiseren. 'Ik neem waarschijnlijk niet meer. Ik denk dat we gaan wachten tot na de verkiezingen', zei hij daarover.