Trump wil topprioriteit maken van betere beveiliging van scholen

Donald Trump © AFP

Donald Trump heeft gereageerd op de schietpartij op een middelbare school in Florida. Over vuurwapens had hij niet.

‘Geen kind, geen leerkracht mag gevaar lopen op een Amerikaanse school’, zo heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag in een toespraak tot de natie gezegd nadat woensdag bij een schietpartij op een middelbare school in Florida zeventien doden zijn gevallen.

‘Ik spreek vandaag tot een natie met verdriet’, aldus het staatshoofd. ‘Ons hele land met een zwaar hart is aan het bidden voor de slachtoffers en hun families’. ‘In deze momenten van pijn aan het hart en grauwheid houden wij ons aan Gods’ woord in de Schrift: ‘ik heb uw gebeden aanhoord en heb uw tranen gezien. Ik zal u genezen’.’

‘We zijn allemaal verenigd als één Amerikaans gezin’, benadrukte de bewoner van het Witte Huis. ‘Geen kind, geen leerkracht mag gevaar lopen op een Amerikaanse school’, vond Trump. ‘Geen enkele ouder zou schrik moeten hebben voor hun zoon of dochter wanneer zij hen ’s morgens met een kus uitwuiven’.

‘Aan iedere ouder, leerkracht en kind dat zo erg lijdt, wij zijn hier voor u, wat u ook nodig hebt, wat wij ook kunnen doen om uw pijn te verzachten’, beloofde het staatshoofd.

Wapens

Trump zei te willen samenwerken met de autoriteiten van de staten en de plaatselijke autoriteiten om ‘scholen te helpen beveiligen en de moeilijke kwestie van geestelijke gezondheid aan te pakken’. ‘Het is onvoldoende om gewoon daden te stellen die ons het gevoel geven dat wij een verschil maken. Wij moeten integendeel dat verschil maken’.

De president zei dat op een deze maand geplande vergadering met gouverneurs en ministers van justitie van de staten een betere beveiliging van scholen een ’topprioriteit’ zal zijn.

Het woord vuurwapens heeft de Republikein Trump in zijn toespraak in het geheel niet gebruikt. Na zijn korte toespraak was hem volgens een tweet van het ABC News gevraagd: ‘Waarom blijft dit allemaal gebeuren in Amerika? Zal u doen met betrekking tot vuurwapens?’. Een antwoord bleef uit.

De negentienjarige schutter had een semi-automatisch vuurwapen gebruikt. De president kondigde aan dat hij een bezoek zal brengen aan Parkland. Wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend.

Partner Content