Trump wil NAVO-uitgaven drastisch verlagen, en ‘ophouden met buitenlandse avonturen’

Donald Trump voor AIPAC © REUTERS
Rudi Rotthier

Tijdens een achtergrondgesprek met The Washington Post heeft Donald Trump aangegeven dat hij een buitenlands beleid wil met een lichte voetafdruk. “Ik denk dat we ons eigen land moeten heropbouwen”. Voor de Israël-lobby zei hij dat hij het Iran-akkoord zou ontmantelen.

Maandag was een establishmentdag voor Donald Trump, de koploper bij de Republikeinse presidentskandidaten. Hij ontmoette Republikeinse parlementsleden en ex-parlementsleden, zowel supporters als onbeslisten en enkele tegenstanders. Hij had een uitvoerig gesprek met The Washington Post. En hij sprak AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) toe, de Israëllobby.

Donald Trump heeft in de loop van 9 maanden campagne vele standpunten ingenomen, onder meer inzake buitenlands beleid, gaande van dat hij voorstander is van een terugtrekking uit de wereld tot – in het recentste debat – dat hij 20.000 troepen zou uitsturen om Islamitische Staat te verslaan. Dat hadden generaals hem aangeraden, zei hij tijdens dat debat, en hij zou luisteren naar de generaals.

Nu maakt hij via The Washington Post enkele buitenlandadviseurs bekend -geen heel bekende figuren, maar mensen met ervaring als adviseur – en zegt hij dat de Amerikaanse rol in NAVO drastisch kleiner moet worden. Hij spreekt zich uit tegen buitenlandse avonturen en “nation building”. Met zijn NAVO-standpunt breekt hij met 70 jaar Amerikaans buitenlands beleid, aldus de krant.

‘We zijn niet langer een rijk land’

“Oekraïne is een land dat ons minder aanbelangt dan andere landen in de NAVO. Waarom neemt Duitsland het voortouw binnen NAVO niet inzake Oekraïne? Waarom moeten wij altijd de leiding nemen? We kunnen ons dit niet langer veroorloven. De NAVO kost ons een fortuin, en ja, we beschermen Europa, maar dat kost ons bakkenvol geld”.

Gelijkaardige uitspraken doet Trump over de militaire verplichtingen van de VS in bijvoorbeeld Korea. “Zuid-Korea is een heel rijk, groot, industrieel land, en toch worden we niet eerlijk terugbetaald voor wat we doen. We sturen voortdurend onze schepen, onze vliegtuigen voor gevechtsoefeningen – we worden een fractie terugbetaald van wat het kost”.

Worden de VS niet beter van hun betrokkenheid? vraagt een journalist van de krant.

“Persoonlijk denk ik van niet. Ik denk dat we een heel machtig, heel welvarend land waren, en we zijn nu een arm land. We zijn een land met schulden”.

“Ik zag hoe we scholen bouwden in Iraq, en ze werden opgeblazen. We bouwden er een nieuwe, en we worden opgeblazen. We bouwden ze drie keer en tegelijk kunnen we geen school in Brooklyn bouwen. We hebben geen geld voor onderwijs omdat we in ons eigen land niet kunnen bouwen. Op welk moment zeg je: ‘He, we moeten voor onszelf zorgen’? Ik besef dat de buitenwereld bestaat. Maar tegelijk ligt ons land op apegapen, grote delen ervan, vooral in de binnensteden”.

Hij stelt in het gesprek met de Post onder meer voor om “economische zones” te bouwen in steden als Baltimore zodat de werkloosheid er drastisch vermindert. “Dat is iets wat ik ken”.

Trump met teleprompter

Voor de bijeenkomst van AIPAC in Washington kwamen alle resterende presidentskandidaten hun liefde voor Israël bezingen, met uitzondering van Bernie Sanders, die “andere verplichtingen” had. De enige kandidaat met joodse wortels daagde zo niet op voor de Israëllobby.

Trump week voor de gelegenheid af van de regel dat hij zijn toespraken improviseert. Dit was een telepromptertussenkomst, waarin hij zijn liefde voor Israël bezong en zijn eerdere neutraliteit in de onderhandelingen met de Palestijnen onvermeld liet.

Hij noemde het nucleair met Iran “catastrofaal”, en zei dat hij het zou ontmantelen. “Dat is mijn eerste prioriteit”. Eerder had hij gezegd dat hij de controles zou verstrengen door de miniclausules te bekijken.

Ook gaf hij aan dat hij de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zou verplaatsen en Jeruzalem als hoofdstad van Israël zal erkennen. Dat zou “eerder snel” gebeuren, preciseerde hij op CNN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content