Trump wil eind deze week benoeming nieuwe opperrechter bekendmaken

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in hoofdstad Washington DC © Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump wil eind deze week, vrijdag of zaterdag, bekendmaken wie hij wil voordragen als nieuwe Amerikaanse opperrechter van het Hooggerechtshof om de overleden Ruth Bader Ginsburg op te volgen. Dat zei hij maandag in een interview met Fox News.

Trump zou wachten tot na de begrafenis van de overleden opperrechter om zijn nieuwe kandidaat bekend te maken. De Democraten hadden gehoopt dat Trump tot na de presidentsverkiezingen van 3 november zou wachten met een benoeming.

De progressieve en liberale opperrechter Ruth Bader Ginsburg is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden. Haar dood maakte de weg vrij voor een politiek gevecht over de opvolging. Van de negen zetels in het Hooggerechtshof zijn er nu nog maar drie in handen van de liberalen. De rechters van deze hoogste rechtbank van de Verenigde Staten zijn voor het leven benoemd en kunnen zo nog jarenlang een stempel drukken op de Amerikaanse wetgeving. Trump heeft tijdens zijn ambtstermijn reeds twee rechters van het Hooggerechtshof kunnen aanduiden.

De rechters van het Hooggerechtshof moeten wel worden goedgekeurd door de Senaat, waar momenteel de Republikeinen de meerderheid hebben met 53 van de 100 zeteltjes. Volgens Trump heeft de Senaat ‘voldoende tijd’ om de kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 3 november goed te keuren.

Trump had al aangekondigd dat hij een vrouw zou voorstellen en dat er intussen nog maar vier of vijf vrouwen op de shortlist staan. Hij was op zoek naar een ‘goed mens’ met ‘zeer, zeer hoge moraal’. NBC News noemt ultraconservatieve Amy Coney Barrett als Trumps favoriete kandidaat. (Belga)

Partner Content