Trump wil Amerikaanse militairen in Afghanistan ‘met kerst thuis hebben’

. © AFP

President Donald Trump wil de resterende Amerikaanse troepen in Afghanistan voor het eind van het jaar nog teruggetrokken hebben. Dat zei de president op Twitter. De taliban hebben al bij monde van hun woordvoerder Sabiullah Mudjahid donderdag laten weten dat ze de uitspraak van Trump als ‘een positieve stap’ zien.

“We zouden het kleine resterende aantal van onze dappere mannen en vrouwen die dienen in Afghanistan met de kerst thuis moeten hebben! “, aldus Trump, die zich herhaaldelijk heeft uitgesproken de langlopende conflicten in Afghanistan en het Midden-Oosten te zullen beëindigen.

De Verenigde Staten en de islamitische taliban-rebellen sloten in februari een wapenstilstand na jaren van oorlog. Washington wil de langstlopende oorlog in de geschiedenis van het land beëindigen door vrede te bewerkstelligen in Afghanistan. Onderdeel van de deal is dat de VS medio 2021 al hun troepen teruggetrokken hebben. De taliban en de regering in Kaboel zijn nog niet tot een overeenstemming voor het einde van het conflict gekomen.

Robert O’Brien, de veiligheidsadviseur van Trump, liet in een toespraak eerder op woensdag nog weten dat de VS juist van plan is de troepenmacht in Afghanistan begin volgend jaar afgeschaald te hebben tot 2.500. Momenteel zijn er zo’n 5.000 Amerikaanse soldaten in het land gelegerd. Defensiefunctionarissen hebben eerder gezegd dat ze eind november grofweg 1.000 strijdkrachten teruggetrokken willen hebben.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO heeft donderdag nog eens gezegd dat de Noord-Atlantische Alliantie zich “samen” met de VS uit Afghanistan zal terugtrekken.

Partner Content