Trump wil alle dagen spreken, top-Republikeinen niet of kort: wat u moet weten over de Republikeinse Conventie

Donald Trump © REUTERS

Vanaf vandaag kiezen de Republikeinen hun presidentskandidaat op een groots opgezette conventie in Cleveland. Donald Trump is quasi zegezeker. Toch is de Republikeinse partij verdeeld.

Waar en wanneer?

De Republikeinen kiezen hun presidentskandidaat van 18 tot 21 juli in de Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. In die arena spelen de Cleveland Cavaliers, de huidige kampioen in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA, hun thuiswedstrijden.

Wat gebeurt er?

Je kan een conventie in de VS vergelijken met een partijcongres in onze contreien. De leden bespreken het partijprogramma en verschillende kopstukken geven een toespraak. In de rand van het grote event worden er verschillende kleine partijevents georganiseerd die veel minder de aandacht trekken. Hét belangrijkste moment is natuurlijk de roll call, de stemming op de derde dag van het vierdaagse event. Per staat mogen de delegates hun voorkeur uitspreken volgens het alfabet. De afgevaardigden van Alabama mogen eerst, die van Wyoming sluiten de rij.

Het grote verschil met onze partijcongressen is het showgehalte. De conventie wordt ook gestreamd op het internet, de grote speeches live in primetime uitgezonden op de grote Amerikaanse zenders. De merchandising, van petjes tot T-shirts, gaat er gretig over de toonbank.

Wie spreekt er?

62 sprekers worden er verwacht op de Republikeinse conventie, verspreid over vier avonden. Ex-burgemeester van New York Rudy Giuliani spreekt waarschijnlijk op de eerste avond. Van Trumps voormalige rivalen in de strijd om de nominatie komen Mike Huckabee, Ben Carson en Ted Cruz speechen. Ook Newt Gingrich, Chris Christie en oud-generaal Michael T. Flynn, die allemaal in de running waren om Trumps running mate te worden, nemen de honneurs waar.

Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en dus de hoogste verkozen Republikein, zit de conventie voor en spreekt ook zelf. Frappant: hij houdt het op tien minuten, en dan nog over zijn eigen programma, geen lofrede over Trump dus. Mitch McConnell, voorzitter van de Senaat, is na lang twijfelen ook bevestigd als spreker.

Ook de familie Trump krijgt heel wat spreekgelegenheid. Melania Trump, vrouw van, geeft een toespraak, net zoals vier van zijn vijf kinderen: Eric, Ivanka, Tiffany en Donald jr.

Op de slotavond is het, als Trump volgens plan wordt aangeduid als genomineerde, aan zijn pas aangeduide running mate Mike Pence en uiteraard aan Trump zelf. Volgens Politico was het oorspronkelijke plan dat The Donald elke avond zou spreken en niet alleen op de laatste, zoals de traditie het wil.

Apple, Microsoft, Coca-Cola, Motorola en Ford: stuk voor stuk willen ze hun naam niet verbinden aan de conventieu003cstrongu003e u003c/strongu003e

Wie komt er niet?

De gastenlijst van de conventie, of beter wie er niet opstaat, toont de verdeeldheid bij de Republikeinen over Trump aan. Van alle Republikeinse genomineerden uit de geschiedenis die nu nog leven, komt alleen Bob Dole, die het 1996 opnamen tegen Bill Clinton. De andere sturen allemaal hun kat: George Bush senior en junior, John McCain en Mitt Romney. Ook heel wat Republikeinse senatoren hebben al aangegeven niet te komen, net als Trumps voormalige tegenkandidaten John Kasich en Marco Rubio.

Ook grote bedrijven haken af als sponsor. Apple, Microsoft, Coca-Cola, Motorola en Ford: stuk voor stuk willen ze hun naam niet verbinden aan de conventie, volgens waarnemers omdat het daar is waar Trump hoogstwaarschijnlijk wordt verkozen.

Wat kan er misgaan?

In principe weinig tot niets. Met 1.537 gedelegeerden – 1.237 is een meerderheid – zit Donald Trump in een zetel. Ook bij de superdelegates – de gedelegeerden die niet aan de voorverkiezingen gebonden zijn – gaat het de vastgoedmagnaat voor de wind. Toch zit er nog een klein addertje onder het gras.

De gastenlijst van de conventie, of beter wie er niet opstaat, toont de verdeeldheid bij de Republikeinen over Trump aan

‘Binnen de Republikeinse partij probeert de Free the Delegates-beweging er een resolutie door te krijgen die het stemgedrag in de eerste ronde niet langer meer koppelt aan het resultaat van de voorverkiezingen’, zegt politicoloog Bart Kerremans (KU Leuven) aan Knack.be. Delegates zouden dan hun eigen mening kunnen volgen en niet die van hun staat. Kerremans verwacht niet veel van die plannen. ‘Voor die resolutie is een meerderheid nodig in de Republican National Committee. De peilingen wijzen uit dat ze die onmogelijk kunnen halen. Als de resolutie een kwart van de stemmen haalt, komt er een minderheidsrapport dat aan de voltallige conventie wordt voorgelegd. Zelfs dat halen wordt moeilijk.’

Ernstiger is het gewapend protest dat op stapel staat. Black Panther, een gewapend black power-militie, heeft al gewapend protest aangekondigd voorafgaand aan de conventie. ‘Als het ons vrijstaat wapens te dragen in die staat, dan maken we gebruik van ons recht volgens het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet’, zei voorzitter Hashim Nzinga dinsdag.

De leider van de politievakbond van Cleveland heeft ondertussen opgeroepen tot een wapenverbod van een week in de stad, waar het toegelaten is om in het openbaar met een wapen rond te lopen. Hij deed dat nadat zondag in Baton Rouge drie politieagenten waren doodgeschoten.

(JVL)

Partner Content