De president - die eerder al zei dat de dader 'ziek en gestoord' is - betuigde ook zijn medeleven aan de slachtoffers. 'Mijn gedachten, medeleven en gebeden aan de slachtoffers van de terreuraanval in New York. God en jouw land zijn met jou!' Niet veel later maakte de president via Twitter bekend dat hij aan de autoriteiten heeft opgedragen om inreizende buitenlanders nog strenger te controleren. 'Ik heb Homeland Security juist bevolen om het al extreme doorlichtingprogramma nog op te voeren. Politiek correct zijn is goed, maar niet in dit geval!', luidt het.

In totaal vielen bij de aanslag, waarbij een man met een gehuurde pick-uptruck inreed op voetgangers en fietsers, acht doden en elf zwaargewonden, zo bevestigde de burgemeester van New York Bill de Blasio. Hij bestempelde het incident als een 'laffe terreurdaad'.

De dader, een 29-jarige man, werd door de politie in de buik geschoten en opgepakt. De operatie is zopas beëindigd en de dokters gaan ervanuit dat hij zal overleven. Dat bericht de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Ondertussen is ook al meer bekend over de man. Volgens Amerikaanse media zou het gaan om de Oezbeek Sayfullo Saipov. Hij zou een handgeschreven briefje in de truck hebben achtergelaten waarin hij zegt de aanlag in naam van IS te hebben gepleegd, samen met een foto van de vlag van de terreurgroep. Nadat hij uit het voertuig was gestapt, riep hij 'Allahu akbar' en haalde hij twee wapens boven. Uiteindelijk bleek het om slechts een paintballgun en een luchtdrukgeweer te gaan.

Saipov zou in 2010 naar de Verenigde Staten zijn gekomen en was in het bezit van een rijbewijs uit de staat Florida. Hij zou er lange tijd in de stad Tampa gewoond hebben, waarna hij naar New Jersey verhuisde.

Ondertussen maakte Uber bekend dat Saipov als chauffeur voor de online taxidienst werkte. Het bedrijf zegt in contact te staan met de autoriteiten en dat het alle medewerking biedt in het onderzoek.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigde al dat een Belgische vrouw is omgekomen bij de aanslag en dat een Belgisch gezin - bestaande uit vader, moeder en zoon - gewond raakte en geopereerd moest worden.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook vijf Argentijnse burgers, zo bevestigde het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een Argentijn raakte gewond. De groep Argentijnen was samen op vakantie.

De president - die eerder al zei dat de dader 'ziek en gestoord' is - betuigde ook zijn medeleven aan de slachtoffers. 'Mijn gedachten, medeleven en gebeden aan de slachtoffers van de terreuraanval in New York. God en jouw land zijn met jou!' Niet veel later maakte de president via Twitter bekend dat hij aan de autoriteiten heeft opgedragen om inreizende buitenlanders nog strenger te controleren. 'Ik heb Homeland Security juist bevolen om het al extreme doorlichtingprogramma nog op te voeren. Politiek correct zijn is goed, maar niet in dit geval!', luidt het.In totaal vielen bij de aanslag, waarbij een man met een gehuurde pick-uptruck inreed op voetgangers en fietsers, acht doden en elf zwaargewonden, zo bevestigde de burgemeester van New York Bill de Blasio. Hij bestempelde het incident als een 'laffe terreurdaad'. De dader, een 29-jarige man, werd door de politie in de buik geschoten en opgepakt. De operatie is zopas beëindigd en de dokters gaan ervanuit dat hij zal overleven. Dat bericht de Amerikaanse nieuwszender CNN. Ondertussen is ook al meer bekend over de man. Volgens Amerikaanse media zou het gaan om de Oezbeek Sayfullo Saipov. Hij zou een handgeschreven briefje in de truck hebben achtergelaten waarin hij zegt de aanlag in naam van IS te hebben gepleegd, samen met een foto van de vlag van de terreurgroep. Nadat hij uit het voertuig was gestapt, riep hij 'Allahu akbar' en haalde hij twee wapens boven. Uiteindelijk bleek het om slechts een paintballgun en een luchtdrukgeweer te gaan. Saipov zou in 2010 naar de Verenigde Staten zijn gekomen en was in het bezit van een rijbewijs uit de staat Florida. Hij zou er lange tijd in de stad Tampa gewoond hebben, waarna hij naar New Jersey verhuisde. Ondertussen maakte Uber bekend dat Saipov als chauffeur voor de online taxidienst werkte. Het bedrijf zegt in contact te staan met de autoriteiten en dat het alle medewerking biedt in het onderzoek. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigde al dat een Belgische vrouw is omgekomen bij de aanslag en dat een Belgisch gezin - bestaande uit vader, moeder en zoon - gewond raakte en geopereerd moest worden. Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook vijf Argentijnse burgers, zo bevestigde het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een Argentijn raakte gewond. De groep Argentijnen was samen op vakantie.