Trump waarschuwt Noord-Koreanen: 'Ze zullen hier niet lang meer rondlopen'

23/09/17 om 22:21 - Bijgewerkt op 24/09/17 om 12:40

Bron: Belga

De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten lopen opnieuw sterk op.

Trump waarschuwt Noord-Koreanen: 'Ze zullen hier niet lang meer rondlopen'

© AFP

De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten lopen na een zeer korte entente opnieuw sterk op. Nadat de Koreaanse minister voor Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de VS had gewaarschuwd dat de uitspraken van president Donald Trump 'een bezoek van onze raketten aan heel de VS nog onvermijdelijker' maken, deed Trump er op Twitter nog een schep bovenop. Als ze zo blijven voortdoen, "dan zullen ze hier niet lang meer zijn", liet Trump verstaan.

"Ik heb net de buitenlandminister van Noord-Korea gehoord bij de VN. Als hij de gedachten van 'Little Rocket Man' blijft verkondigen, dan zullen ze hier niet lang meer zijn", postte de Amerikaanse president op de microblogsite.

'Bezoek Noord-Koreaanse raketten aan VS onvermijdelijk'

De bedreigingen van de Amerikaanse president Donald Trump om Noord-Korea 'volledig te vernietigen', 'maken een bezoek van onze raketten aan heel de VS nog onvermijdelijker.' Dat zei de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho zaterdag tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij noemde Trump een 'megalomaan' en een 'meesterleugenaar.'

Noord-Korea zal 'meedogenloze preventieve acties ondernemen' indien de VS enig teken geven dat ze Pyongyang willen 'onthoofden', zei hij nog.

Pyongyang heeft geen erkenning nodig van de internationale gemeenschap voor zijn nucleaire capaciteiten, en zolang de internationale gerechtigheid niet geschiedt, 'is de nucleaire hamer van de gerechtigheid' de enige optie.

Ri verzekerde nog dat er geen bedreiging zou zijn tegen de landen die niet deelnemen aan de Amerikaanse acties tegen Noord-Korea. Hij stelde dan ook dat er geen reden is voor de VS om Zuid-Korea en Japan, waarnaar hij verwees als 'knechten', bij de situatie te betrekken.

De minister verklaarde ook nog dat Trump, naar wie hij verwees als 'President Evil', en zijn toegang tot de nucleaire codes, 'de zwaarste bedreiging is voor de internationale vrede.' Hij noemde Trump ook een 'megalomaan', een 'gestoorde persoon', een 'meesterleugenaar' en een 'gangster.'

Trump dreigde eerder deze week met een 'totale vernietiging' van Noord-Korea indien het land niet in de pas begint te lopen. 'Raketman is op een zelfmoordmissie voor hemzelf en zijn regime', luidde het aan het adres van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Zaterdag vond in Noord-Korea nog een door de overheid georkestreerde steunmanifestatie plaats voor Kim Jong-un.

Het Pentagon meldde zaterdagavond dan weer dat het gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers boven de Noord-Koreaanse kust liet vliegen, om 'aan te tonen welke oplossing de VS hebben' voor de provocaties van Pyongyang.

Onze partners