Trump waarschuwt Noord-Korea: 'Daag ons niet uit'

08/11/17 om 06:39 - Bijgewerkt om 06:39

Bron: Belga

Amerikaans president Donald Trump heeft woensdag het regime in Noord-Korea gewaarschuwd. 'Het regime heeft de Amerikaanse terughoudendheid in het verleden geïnterpreteerd als zwakte. Dit is een erg andere regering dan de VS in het verleden hadden', luidde het in een toespraak voor het Zuid-Koreaanse parlement in Seoel.

Trump waarschuwt Noord-Korea: 'Daag ons niet uit'

© Belga

De Verenigde Staten 'zoeken geen conflict of confrontatie, maar we zullen er niet van weglopen', zei Trump, waarna hij een opsomming maakte van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio. Het gaat onder meer om 'drie van de grootste vliegdekschepen ter wereld' en 'goed geplaatste' kernonderzeeërs. 'Ik wil vrede door sterkte.'

De Amerikaanse president bood Noord-Korea echter ook 'een pad naar een veel betere toekomst' aan. 'De wapens die u verwerft, maken u niet veiliger. Ze brengen uw regime in het gevaar', richtte Trump zich tot de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. 'Noord-Korea is niet het paradijs dat uw grootvader voor ogen had, het is een hel die niemand verdient. Ondanks alle misdaden die u heeft begaan, zullen wij een pad naar een veel betere toekomst aanbieden.'

Dat pad begint volgens Trump met een 'volledige en verifieerbare denuclearisatie' en een einde aan het raketprogramma van het regime in Pyongyang. Daarnaast riep de president China en Rusland op om 'alle banden', waaronder ook de diplomatieke betrekkingen, met Noord-Korea te beëindigen. 'Aan de landen die kiezen deze dreiging te negeren: deze crisis hebben jullie op je geweten', aldus Trump.

Met zijn toespraak in Seoel komt een einde aan een bezoek van 24 uur aan Zuid-Korea, in het kader van Trumps grote reis door Azië. Daarbij moest hij door mist onder meer een onaangekondigd bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen beide Korea's op het laatste moment afblazen. De president reist nu door naar China.

Onze partners