In een reeks tweets zegt Trump dat de Iraanse locaties 'heel snel en heel hard' kunnen worden getroffen. Het zou gaan om doelwitten die 'belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur' zijn. Het aantal van 52 is gekozen omdat dat aantal Amerikanen ruim veertig jaar geleden werd gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Zij zaten daar tussen november 1979 en januari 1981 vast.

Volgens Trump 'spreekt Iran heel brutaal over het in het vizier nemen van Amerikaanse doelwitten, als wraak voor onze uitschakeling van hun terroristenleider'. De Iraanse hoogste leider ayatollah Ali Khamenei liet weten dat de dood van Soleimani gewraakt zal worden. Het hoogste veiligheidsorgaan van Iran noemde de Amerikanen 'criminelen' en de aanval op Soleimani 'de grootste fout van het land'.

Eerder zei Trump dat het uitschakelen van de generaal niet moet worden gezien als een oorlogsdaad. 'We hebben gisteravond een actie ondernomen om een oorlog te voorkomen, niet om een oorlog te starten', aldus de president.

Raketten afgevuurd op luchtmachtbasis en groene zone in Bagdad

De Iraakse hoofdstad Bagdad en haar omgeving zijn zaterdagavond opgeschrikt door meerdere raketinslagen. De raketten kwamen onder meer neer in de 'groene zone' en op de luchtmachtbasis Al-Balad, waar ook Amerikaanse soldaten gestationeerd zijn. Dat meldde het Iraakse leger. Voorlopig zijn er geen berichten over schade of slachtoffers.

Op Al-Balad, zowat 80 kilometer ten noorden van Bagdad, kwamen twee raketten neer bij de depots van de basis, zeggen bronnen aan het Duitse persagentschap DPA. Op de Iraakse basis zijn ook Amerikaanse troepen gestationeerd, die er Iraakse soldaten opleiden. Ze zijn nu in hoogste staat van paraatheid gebracht. Helikopters omcirkelen de site.

Ook het Iraakse staatspersagentschap INA meldt dat zowel op de basis Al-Balad als in het centrum van Bagdad raketten zijn neergekomen. Het gaat daarbij om de groene zone, waar overheidsgebouwen en buitenlandse ambassades zijn gelegen en strenge veiligheidsmaatregelen gelden. Ook de Amerikaanse ambassade is er gevestigd.

De raketinslagen komen er nadat de Verenigde Staten in de nacht van donderdag op vrijdag de Iraanse generaal Qassem Soleimani en zijn belangrijkste luitenant in Irak, Abou Mehdi al-Mouhandis, doodden met een droneaanval in de buurt van de luchthaven van Bagdad. Sinds die aanval is de situatie in de regio gespannen.

In een reeks tweets zegt Trump dat de Iraanse locaties 'heel snel en heel hard' kunnen worden getroffen. Het zou gaan om doelwitten die 'belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur' zijn. Het aantal van 52 is gekozen omdat dat aantal Amerikanen ruim veertig jaar geleden werd gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Zij zaten daar tussen november 1979 en januari 1981 vast.Volgens Trump 'spreekt Iran heel brutaal over het in het vizier nemen van Amerikaanse doelwitten, als wraak voor onze uitschakeling van hun terroristenleider'. De Iraanse hoogste leider ayatollah Ali Khamenei liet weten dat de dood van Soleimani gewraakt zal worden. Het hoogste veiligheidsorgaan van Iran noemde de Amerikanen 'criminelen' en de aanval op Soleimani 'de grootste fout van het land'.Eerder zei Trump dat het uitschakelen van de generaal niet moet worden gezien als een oorlogsdaad. 'We hebben gisteravond een actie ondernomen om een oorlog te voorkomen, niet om een oorlog te starten', aldus de president.Raketten afgevuurd op luchtmachtbasis en groene zone in BagdadDe Iraakse hoofdstad Bagdad en haar omgeving zijn zaterdagavond opgeschrikt door meerdere raketinslagen. De raketten kwamen onder meer neer in de 'groene zone' en op de luchtmachtbasis Al-Balad, waar ook Amerikaanse soldaten gestationeerd zijn. Dat meldde het Iraakse leger. Voorlopig zijn er geen berichten over schade of slachtoffers.Op Al-Balad, zowat 80 kilometer ten noorden van Bagdad, kwamen twee raketten neer bij de depots van de basis, zeggen bronnen aan het Duitse persagentschap DPA. Op de Iraakse basis zijn ook Amerikaanse troepen gestationeerd, die er Iraakse soldaten opleiden. Ze zijn nu in hoogste staat van paraatheid gebracht. Helikopters omcirkelen de site. Ook het Iraakse staatspersagentschap INA meldt dat zowel op de basis Al-Balad als in het centrum van Bagdad raketten zijn neergekomen. Het gaat daarbij om de groene zone, waar overheidsgebouwen en buitenlandse ambassades zijn gelegen en strenge veiligheidsmaatregelen gelden. Ook de Amerikaanse ambassade is er gevestigd. De raketinslagen komen er nadat de Verenigde Staten in de nacht van donderdag op vrijdag de Iraanse generaal Qassem Soleimani en zijn belangrijkste luitenant in Irak, Abou Mehdi al-Mouhandis, doodden met een droneaanval in de buurt van de luchthaven van Bagdad. Sinds die aanval is de situatie in de regio gespannen.