Tijdens de voorverkiezingen van augustus 2015 tot en met april 2016, toen Donald Trump zijn campagne grotendeels zelf betaalde, bedroeg de huur van de vijfde verdieping van Trump Tower maandelijks 35.457 dollar (ruim 32.000 euro) - een bedrag dat in principe terug in de kassa van een van de bedrijven van de zakenman belandde. Trump gaf toen in totaal om en bij 50 miljoen dollar uit en ging er prat op dat zijn campagne kleiner en goedkoper was dan de andere.

Ook toen was er al veel vestzak-broekzak-gedrag. De campagne betaalde huur aan Trump, betaalde voor het privévliegtuig van Trump, betaalde fors aan zijn golfterreinen, zijn hotels etc.

Sinds hij de voorverkiezing won, zamelen Trump en de Republikeinse partij geld in om de campagne te financieren en wonder bij wonder: sindsdien is de maandelijkse huur voor Trump Tower geklommen naar 169.758 dollar (ongeveer 150.000 euro), ruim een verviervoudiging.

Extra verdiepingen

Uit dezelfde gegevens van de verkiezingscommissie blijkt dat op dit ogenblik iets minder mensen voor de campagne werken dan tijdens de voorverkiezingen: 70 betaalde mensen, plus enkele tientallen adviseurs.

De Trump-campagne stelt dat er twee extra verdiepingen van Trump Tower zijn vrijgehouden voor de campagne in afwachting dat die wordt uitgebreid - vandaar de extra huur. "We berekenden de huur op basis van het gemiddelde per vierkante meter in het gebied", aldus een mededeling. Trump Tower ligt, zoals bekend, op een heel dure locatie in Manhattan, in hartje New York.

Boekaankoop

Kort nadat ze uitleg had verschaft over de huur moest de campagne een ander element uit de boekhouding van de verkiezingscommissie uitklaren. De Trump-campagne, berichtte The Daily Beast, heeft 55.055 dollar uitgegeven aan een filiaal van boekhandel Barnes and Noble in New York om exemplaren van Trumps vorig najaar verschenen boek te kopen: 'Crippled America: How to Make America Great Again'. Het is onduidelijk of het ging om 3.500 exemplaren in hardback of 5.000 in pocket.

Volgens de campagne werden de boeken gekocht als relatiegeschenk voor de delegates tijdens de Republikeinse Conventie in Cleveland, en delegates bevestigen dat het boek in hun geschenkpakket zat. Maar dan nog zijn er vragen. Waarom de boeken in een gewone boekhandel kopen en niet met grotere korting bij de uitgever bestellen? De campagne geeft geen verklaring, maar er wordt over gespeculeerd of Trump geen poging ondernam om in de bestsellerlijsten te belanden. Dat kan alleen met verkoop in een boekhandel.

Tweede vraag: is het legaal? Ja, blijkt uit rondvraag van The Daily Beast, op voorwaarde dat Trump afstand doet van zijn auteursrechten. Anders haalt hij persoonlijk winst uit campagnebestedingen (wat niet het geval is met de huur van Trump Tower - dat geld wordt versluisd naar een bedrijf). De campagne bevestigt volgens The Daily Beast niet dat Trump afstand gedaan heeft van zijn auteursrechten.

Tijdens de voorverkiezingen van augustus 2015 tot en met april 2016, toen Donald Trump zijn campagne grotendeels zelf betaalde, bedroeg de huur van de vijfde verdieping van Trump Tower maandelijks 35.457 dollar (ruim 32.000 euro) - een bedrag dat in principe terug in de kassa van een van de bedrijven van de zakenman belandde. Trump gaf toen in totaal om en bij 50 miljoen dollar uit en ging er prat op dat zijn campagne kleiner en goedkoper was dan de andere. Ook toen was er al veel vestzak-broekzak-gedrag. De campagne betaalde huur aan Trump, betaalde voor het privévliegtuig van Trump, betaalde fors aan zijn golfterreinen, zijn hotels etc. Sinds hij de voorverkiezing won, zamelen Trump en de Republikeinse partij geld in om de campagne te financieren en wonder bij wonder: sindsdien is de maandelijkse huur voor Trump Tower geklommen naar 169.758 dollar (ongeveer 150.000 euro), ruim een verviervoudiging.Uit dezelfde gegevens van de verkiezingscommissie blijkt dat op dit ogenblik iets minder mensen voor de campagne werken dan tijdens de voorverkiezingen: 70 betaalde mensen, plus enkele tientallen adviseurs. De Trump-campagne stelt dat er twee extra verdiepingen van Trump Tower zijn vrijgehouden voor de campagne in afwachting dat die wordt uitgebreid - vandaar de extra huur. "We berekenden de huur op basis van het gemiddelde per vierkante meter in het gebied", aldus een mededeling. Trump Tower ligt, zoals bekend, op een heel dure locatie in Manhattan, in hartje New York.Kort nadat ze uitleg had verschaft over de huur moest de campagne een ander element uit de boekhouding van de verkiezingscommissie uitklaren. De Trump-campagne, berichtte The Daily Beast, heeft 55.055 dollar uitgegeven aan een filiaal van boekhandel Barnes and Noble in New York om exemplaren van Trumps vorig najaar verschenen boek te kopen: 'Crippled America: How to Make America Great Again'. Het is onduidelijk of het ging om 3.500 exemplaren in hardback of 5.000 in pocket. Volgens de campagne werden de boeken gekocht als relatiegeschenk voor de delegates tijdens de Republikeinse Conventie in Cleveland, en delegates bevestigen dat het boek in hun geschenkpakket zat. Maar dan nog zijn er vragen. Waarom de boeken in een gewone boekhandel kopen en niet met grotere korting bij de uitgever bestellen? De campagne geeft geen verklaring, maar er wordt over gespeculeerd of Trump geen poging ondernam om in de bestsellerlijsten te belanden. Dat kan alleen met verkoop in een boekhandel.Tweede vraag: is het legaal? Ja, blijkt uit rondvraag van The Daily Beast, op voorwaarde dat Trump afstand doet van zijn auteursrechten. Anders haalt hij persoonlijk winst uit campagnebestedingen (wat niet het geval is met de huur van Trump Tower - dat geld wordt versluisd naar een bedrijf). De campagne bevestigt volgens The Daily Beast niet dat Trump afstand gedaan heeft van zijn auteursrechten.