Dat Trump voorstander is van de doodstraf voor drugssmokkelaars was al langer bekend, maar nu wil de president daar ook echt werk van maken. 'Het ministerie van Justitie zal de doodstraf eisen voor drugssmokkelaars als het van toepassing is onder de huidige wetgeving', zei Witte Huis-medewerker Andrew Bremberg.

De president zal zijn nieuwe plan maandag voorstellen tijdens zijn eerste bezoek aan New Hampshire, een staat die erg hard getroffen wordt door de opioïdencrisis in de Verenigde Staten.

Het plan bevat drie luiken: het verminderen van het aantal voorgeschreven legale opiaten, het afsnijden van de stroom aan illegale drugs, en het inzetten op betere zorg en ontwenning. Zo zullen eerstehulpverleners worden uitgerust met medicatie die een overdosis met opiaten kan tegengaan, maar zal er bijvoorbeeld ook harder worden opgetreden tegen drugsdealers en -smokkelaars.

Daarnaast vraagt Trump het Congres om de beperkingen van Medicaid met betrekking tot drugsverslaafden te verminderen. Doel is ook om het aantal opiaten dat wordt voorgeschreven met een derde te verminderen in drie jaar tijd. Daarvoor zal onder meer een nationale databank worden opgericht waarin alle voorschriften worden opgenomen, om een overzicht te krijgen van de mensen die meerdere voorschriften aanvragen.

Dat Trump voorstander is van de doodstraf voor drugssmokkelaars was al langer bekend, maar nu wil de president daar ook echt werk van maken. 'Het ministerie van Justitie zal de doodstraf eisen voor drugssmokkelaars als het van toepassing is onder de huidige wetgeving', zei Witte Huis-medewerker Andrew Bremberg. De president zal zijn nieuwe plan maandag voorstellen tijdens zijn eerste bezoek aan New Hampshire, een staat die erg hard getroffen wordt door de opioïdencrisis in de Verenigde Staten. Het plan bevat drie luiken: het verminderen van het aantal voorgeschreven legale opiaten, het afsnijden van de stroom aan illegale drugs, en het inzetten op betere zorg en ontwenning. Zo zullen eerstehulpverleners worden uitgerust met medicatie die een overdosis met opiaten kan tegengaan, maar zal er bijvoorbeeld ook harder worden opgetreden tegen drugsdealers en -smokkelaars. Daarnaast vraagt Trump het Congres om de beperkingen van Medicaid met betrekking tot drugsverslaafden te verminderen. Doel is ook om het aantal opiaten dat wordt voorgeschreven met een derde te verminderen in drie jaar tijd. Daarvoor zal onder meer een nationale databank worden opgericht waarin alle voorschriften worden opgenomen, om een overzicht te krijgen van de mensen die meerdere voorschriften aanvragen.