Trump stapt naar Hooggerechtshof in ultieme poging om vrijgave belastingaangiftes te stoppen

Donald Trump © GettyImages

Advocaten van de Amerikaanse president Donald Trump hebben het Hooggerechtshof gevraagd de vrijgave van belastingaangiftes van de president te stoppen.

Een federaal hof van beroep oordeelde vorige week dat Trump die aangiftes, waar de procureur van Manhattan al maanden naar vraagt, wel degelijk moet vrijgeven. Zijn presidentiële immuniteit geeft hem niet het recht om niet in te gaan op het bevel van de procureur, stelde het hof. Dat betwisten de advocaten van de president.

‘We zijn hoopvol dat het Hooggerechtshof de gevaarlijke en schadelijke beslissing van het hof van beroep ongedaan zal maken’, stelde Jay Sekulow, een advocaat van de president, in een verklaring. Uitspraken van het Hooggerechtshof zijn definitief en kunnen niet meer worden aangevochten. De hoogste rechtbank van de Verenigde Staten kan er ook voor kiezen om de zaak af te wijzen. In dat geval blijft de uitspraak van de lagere rechtbank in stand en zou Trump zijn belastingaangiftes dus moeten vrijgeven.

Trump is de eerste Amerikaanse president sinds Richard Nixon (1969-74) die weigert om zijn belastingaangifte openbaar te maken, zoals dat de gewoonte is tijdens de campagne. Al van in het begin verklaarde Trump dat hij de documenten niet kon vrijgegeven, omdat hij extra controles moest onder gaan door de belastingdienst.

Naast de procureur van Manhattan, verkozen als Democraat, hebben ook Democratische parlementsleden zowel in Washington als in New York dossiers ingediend om Trump te verplichten om zijn fiscale situatie vrij te geven. Het ligt voor de hand dat het Hooggerechtshof deze zaken gelijktijdig zal behandelen, al moet daar later nog uitsluitsel over komen.

Twee van de negen opperrechters die zetelen in het Hooggerechtshof werden door Trump zelf benoemd. Vijf van de negen worden momenteel gezien als conservatief. Het is onduidelijk of het hof een uitspraak zal doen voor de verkiezingen van november 2020.

Partner Content