Trump spreekt veto uit tegen wet over Amerikaanse veiligheidsstrategie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de belangrijke National Defense Authorization Act (NDAA), met voor 740 miljard dollar aan maatregelen, afgekeurd. Dat wetsvoorstel vormt de hoeksteen van de Amerikaanse veiligheidsstrategie.

De tekst voor het wetsvoorstel schrijft vooral het beleid voor het departement Defensie voor. Trump had tot woensdag/vandaag om zijn veto uit te spreken over het voorstel, dat in beide kamers van het Congres een ruime meerderheid kreeg.

De president gaf eerder al aan gekant te zijn tegen plannen om legerbasissen die vernoemd zijn naar leiders van de zuidelijke Confederatie een andere naam te geven. Daarnaast haalde hij in zijn motivering van woensdag aan dat de tekst geen maatregelen bevat die cruciaal zijn voor de nationale veiligheid. Bovendien zou het voorstel ingaan tegen de inspanningen van Trumps regering om Amerika op de eerste plaats te zetten.

Nog volgens de president, die over een maand de macht afstaat aan Joe Biden, doet het Congres hiermee een cadeau aan Rusland en China. Trump had ook herhaaldelijk met een veto gedreigd via Twitter omdat hij wilde dat de defensiewet ook een totaal ongerelateerde bepaling bevatte die sectie 230 van de Communications Decency Act zou schrappen. Die sectie beschermt technologiebedrijven voor vervolging voor inhoud die hun gebruikers publiceren.In de tekst staan onder meer salarisverhogingen voor het leger en extra verloning voor troepen in gevaarlijke missies.

Sinds de jaren 60 werd de NDAA elk jaar goedgekeurd, en nooit eerder blokkeerde een president het wetsvoorstel. Verwacht wordt dat de parlementsleden het veto van Trump zullen overrulen – daarvoor is een tweederdemeerderheid nodig. In de Senaat was er een meerderheid van 84 tegen 13 stemmen, en in het Huis 335 tegen 78.

Nooit eerder slaagde het parlement erin om een veto van Trump ongedaan te maken, maar het ziet ernaar uit dat dit nu wel zal lukken. Daarvoor zullen ze wel moeten terugkeren uit vakantie, maar zowel Republikeinse als Democratische leiders gaven al aan dat te zullen doen.

Partner Content