Trump scoort op Twitter even goed bij vrouwen als Clinton

21/03/16 om 13:30 - Bijgewerkt om 13:28

Donald Trump scoort op Twitter even goed bij vrouwen als Hillary Clinton. Het is een verrassende conclusie van een analyse van de volgers van beide presidentskandidaten.

Trump scoort op Twitter even goed bij vrouwen als Clinton

Donald Trump tijdens een meeting in Hickory, North Carolina © REUTERS

Hillary Clinton heeft als vrouwelijke kandidaat een sterke vrouwelijke basis bij haar kiespubliek, redeneert men vaak. Maar mocht het straks tussen haar en Donald Trump gaan, dan lijkt ze die troef niet meteen te kunnen uitspelen. Althans als we afgaan op het profiel van de Twittervolgers van beide kandidaten.

Clinton heeft 5,7 miljoen volgers en daarvan blijkt 45,4 procent vrouw te zijn. Minder dan de helft dus. Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Rochester die de profielen bestudeerden, is Clintons populariteit bij vrouwelijke Democraten sterk gedaald.

Agressief imago

Meer nog, van de 7 miljoen volgers van Donald Trump blijkt ook 45,4 procent vrouw te zijn, net evenveel als Clinton dus. Zijn agressieve imago lijkt vrouwelijke kiezers niet af te schrikken.

Op Twitter geven gebruikers hun geslacht niet aan. De onderzoekers lieten daarom software voor gezichtsherkenning op de volgersprofielen los.

Minder verrassend is dat Clinton meer zwarten en latino's onder haar volgers telt. Trumps aanhang is blanker.

Trump heeft ook meer oudere volgers. En ook in de zeer jonge groep, tot zeventien jaar, doet hij het beter dan Clinton. Deze groep mag wel nog niet stemmen.

De Trump-volgers hebben zelf ofwel enkele honderden ofwel slechts een handvol volgers. Bij Clinton heb je heel wat meer Twitteraars met een middelgroot aantal volgers. (IPS/NSK)

Onze partners