De terugtrekking zou dan zijn voltooid voor de beëdiging van de nieuwe president op 20 januari. Het ministerie van Defensie wilde de berichten niet bevestigen - het is bekend dat de legerleiding niet tuk is op een snel vertrek. Trump had weken voor de presidentsverkiezingen van begin november al getweet dat Amerikaanse soldaten in Afghanistan met Kerstmis terug in de Verenigde Staten zouden moeten zijn.

Hij had al tijdens zijn verkiezingscampagne van 2016 aangekondigd troepen naar huis te halen. In Afghanistan streden de Amerikanen tegen de radicaalislamitische Taliban, maar na onderhandelingen spraken de partijen in februari af elkaar voortaan zo veel mogelijk met rust te laten. De militaire missie van de VS in Afghanistan duurt al 19 jaar, volgens Trump zonder dat er veel positieve resultaten te melden zijn.

Volgens nieuwszender CNN wordt ook in Irak binnenkort begonnen met de verdere afbouw van het aantal Amerikaanse troepen daar. Trump sprak in september nog over een vermindering van 5200 naar 2000.

The New York Times voegt nog Somalië toe. De 700 Amerikaanse soldaten die er werken zouden volgens de kranten worden teruggetrokken.

Mitch McConnell

Senaatsvoorzitter Mitch McConnell heeft Trump ondertussen gewaarschuwd voor een te snelle terugtrekking van de troepen. 'De gevolgen van een prematuur vertrek van de VS zouden nog erger kunnen zijn dan de terugtrekking van de troepen uit Irak door Obama in 2011, die geleid heeft tot de opmars van IS', aldus de Republikein, die normaal gezien een trouwe medestander is van de president. Door te snel uit Afghanistan te vertrekken zouden de VS hun bondgenoten in de steek laten en ruimte maken voor de Taliban, en bovendien aan IS en Al-Qaida de mogelijkheid geven om zichzelf weer te versterken in het land, aldus McConnell.

De terugtrekking zou dan zijn voltooid voor de beëdiging van de nieuwe president op 20 januari. Het ministerie van Defensie wilde de berichten niet bevestigen - het is bekend dat de legerleiding niet tuk is op een snel vertrek. Trump had weken voor de presidentsverkiezingen van begin november al getweet dat Amerikaanse soldaten in Afghanistan met Kerstmis terug in de Verenigde Staten zouden moeten zijn. Hij had al tijdens zijn verkiezingscampagne van 2016 aangekondigd troepen naar huis te halen. In Afghanistan streden de Amerikanen tegen de radicaalislamitische Taliban, maar na onderhandelingen spraken de partijen in februari af elkaar voortaan zo veel mogelijk met rust te laten. De militaire missie van de VS in Afghanistan duurt al 19 jaar, volgens Trump zonder dat er veel positieve resultaten te melden zijn. Volgens nieuwszender CNN wordt ook in Irak binnenkort begonnen met de verdere afbouw van het aantal Amerikaanse troepen daar. Trump sprak in september nog over een vermindering van 5200 naar 2000.The New York Times voegt nog Somalië toe. De 700 Amerikaanse soldaten die er werken zouden volgens de kranten worden teruggetrokken.Senaatsvoorzitter Mitch McConnell heeft Trump ondertussen gewaarschuwd voor een te snelle terugtrekking van de troepen. 'De gevolgen van een prematuur vertrek van de VS zouden nog erger kunnen zijn dan de terugtrekking van de troepen uit Irak door Obama in 2011, die geleid heeft tot de opmars van IS', aldus de Republikein, die normaal gezien een trouwe medestander is van de president. Door te snel uit Afghanistan te vertrekken zouden de VS hun bondgenoten in de steek laten en ruimte maken voor de Taliban, en bovendien aan IS en Al-Qaida de mogelijkheid geven om zichzelf weer te versterken in het land, aldus McConnell.