Trump over brexit: ‘May heeft niet naar me geluisterd’

Amerikaans president Donald Trump op 14 maart 2019. © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag gezegd dat hij verrast is over hoe slecht de brexit-onderhandelingen vooruit gaan. Hij voegde er ook aan toe dat de Britse premier Theresa May geen rekening heeft gehouden met zijn advies.

‘Ik heb de eerste minister mijn ideeën gegeven over hoe ze er over moet onderhandelen. Daar luisterde ze niet naar’, aldus het Amerikaanse staatshoofd donderdag.

In een interview met de Britse tabloid The Sun had Trump eerder al verteld dat hij aan May had gezegd dat hij ’totaal anders’ zou onderhandelen. May verklaarde daarna dat hij haar had aangeraden om de Europese Unie voor het gerecht te dagen.

Trump sprak donderdag in het Witte Huis tijdens een bezoek van de Ierse premier Leo Varadkar, die verklaarde dat hij de brexit ‘betreurt’ en dat hij een andere kijk heeft dan de Amerikaanse president.

Varadkar benadrukte de noodzaak om ervoor te zorgen dat het Ierse vredesproces niet aangetast wordt. Trump zei verder nog dat hij een nieuw brexit-referendum geen goed idee vindt aangezien dat ‘oneerlijk’ zou zijn tegenover het winnende kamp.

Partner Content