‘Trump Organization wordt aangeklaagd voor belastingmisdrijven’

. © Getty Images

De Trump Organization en financieel directeur Allen Weisselberg worden naar verwachting donderdag aangeklaagd voor belastingmisdrijven.

Dat melden de Wall Street Journal en nieuwszender CNN. Het zijn de eerste aanklachten tegen het bedrijf van voormalig Amerikaans president Donald Trump sinds aanklagers drie jaar geleden een onderzoek naar mogelijke misdrijven binnen de Trump Organization begonnen.

De krant meldt op basis van ingewijden dat het bedrijf en Weisselberg worden vervolgd voor het ontduiken van belastingen op secundaire arbeidsvoorwaarden. De afgelopen maanden werd onder meer onderzocht of belasting was betaald op onder meer auto’s, woningen en appartementen voor medewerkers. De aanklagers probeerden de medewerking te krijgen van Weisselberg, maar zijn advocaten hebben laten weten dat hij dat niet zou doen.

Trump heeft altijd ontkend dat binnen zijn bedrijf financiële misstanden plaatsvinden en noemde het onderzoek politiek gemotiveerd. Voor zover bekend wordt de voormalige president zelf niet vervolgd. De aanklachten kunnen er wel voor zorgen dat banken en zakenpartners niet meer willen samenwerken met zijn bedrijf, dat bij een veroordeling een boete opgelegd kan krijgen.

Ingewijden zeiden enkele dagen geleden tegen The Washington Post dat de Trump Organization een deadline was gesteld. Advocaten van het bedrijf kregen tot maandagmiddag de tijd om uit te leggen waarom aanklagers moesten afzien van een strafzaak vanwege financiële misstanden. Het onderzoek draait bijvoorbeeld ook om de manipulatie van de waarde van vastgoed, waardoor de belasting lager zou zijn en er gunstigere leningen konden worden afgesloten.

Partner Content