De Amerikaanse dominee Andrew Brunson is zaterdag aangekomen in Washington, nadat hij een dag eerder werd vrijgelaten in Turkije. Op televisiebeelden was live te volgen hoe Brunson, nog binnen de 24 uur na zijn vrijlating, ontvangen werd door de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis. "Je bent voor ons allen erg, erg bijzonder", aldus Trump tegen Brunson.

Volgens Trump is er lang en hard onderhandeld, maar werd er geen losgeld betaald. Brunson bedankte Trump, knielde voor hem, plaatste zijn hand op de schouder van Trump en bad voor 'bovennatuurlijke wijsheid' voor de president.

De Turkse regering zei zaterdag dat "er geen buitenlandse druk gezorgd heeft voor een beïnvloeding van de beslissing van de rechtbank om Brunson vrij te laten". De Amerikaanse dominee Andrew Brunson zat twee jaar vast in Turkije. Zijn huisarrest werd vrijdag opgeheven. Zijn vrijlating door de Turkse justitie "zal leiden tot goede of uitstekende betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Turkije", zei Trump zaterdag nog. Via Twitter dankt de Amerikaanse president zijn Turkse collega uitdrukkelijk voor zijn hulp.

Brunson werd in oktober 2016, in de nasleep van een mislukte staatsgreep in Turkije, opgepakt op beschuldiging van 'terrorisme' en 'spionage'. Brunson zou banden hebben gehad met Fethullah Gülen - volgens Ankara het brein achter de couppoging van juli 201 - en met de Koerdische beweging PKK. De zaak verzuurde de relaties tussen Turkije en de VS, twee NAVO-landen, ernstig. Langs beide kanten werden sancties ingevoerd tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Er werden ook invoerheffingen opgelegd. Volgens Amerikaanse media is er nu een "geheime deal" gesloten tussen de VS en Turkije, waarbij de dominee zou worden vrijgelaten in ruil voor een versoepeling van de sancties.

De Amerikaanse dominee Andrew Brunson is zaterdag aangekomen in Washington, nadat hij een dag eerder werd vrijgelaten in Turkije. Op televisiebeelden was live te volgen hoe Brunson, nog binnen de 24 uur na zijn vrijlating, ontvangen werd door de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis. "Je bent voor ons allen erg, erg bijzonder", aldus Trump tegen Brunson.Volgens Trump is er lang en hard onderhandeld, maar werd er geen losgeld betaald. Brunson bedankte Trump, knielde voor hem, plaatste zijn hand op de schouder van Trump en bad voor 'bovennatuurlijke wijsheid' voor de president. De Turkse regering zei zaterdag dat "er geen buitenlandse druk gezorgd heeft voor een beïnvloeding van de beslissing van de rechtbank om Brunson vrij te laten". De Amerikaanse dominee Andrew Brunson zat twee jaar vast in Turkije. Zijn huisarrest werd vrijdag opgeheven. Zijn vrijlating door de Turkse justitie "zal leiden tot goede of uitstekende betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Turkije", zei Trump zaterdag nog. Via Twitter dankt de Amerikaanse president zijn Turkse collega uitdrukkelijk voor zijn hulp.Brunson werd in oktober 2016, in de nasleep van een mislukte staatsgreep in Turkije, opgepakt op beschuldiging van 'terrorisme' en 'spionage'. Brunson zou banden hebben gehad met Fethullah Gülen - volgens Ankara het brein achter de couppoging van juli 201 - en met de Koerdische beweging PKK. De zaak verzuurde de relaties tussen Turkije en de VS, twee NAVO-landen, ernstig. Langs beide kanten werden sancties ingevoerd tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Er werden ook invoerheffingen opgelegd. Volgens Amerikaanse media is er nu een "geheime deal" gesloten tussen de VS en Turkije, waarbij de dominee zou worden vrijgelaten in ruil voor een versoepeling van de sancties.