Trump noemt atoomovereenkomst met Iran 'niet echt een akkoord' na Iraanse rakettest

24/09/17 om 01:47 - Bijgewerkt om 01:46

Bron: Belga

De Amerikaanse president Donald Trump is niet te spreken over de rakettest die Iran naar eigen zeggen heeft uitgevoerd. Volgens de Amerikaanse president getuigt de Iraanse rakettest dat er van atoomakkoord duidelijk geen sprake is.

Trump noemt atoomovereenkomst met Iran 'niet echt een akkoord' na Iraanse rakettest

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een verkiezingsrally voor senator Luther Strange in Huntsville, Alabama, 22 september 2017. © REUTERS

Iran sloot in 2015 een atoomakkoord met onder meer de Verenigde Staten, Rusland en China na jaren van moeizame onderhandelingen. Trump hekelde die overeenkomst al meermaals en tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin hij Iran onder meer een schurkenstaat noemde, labelde hij dat nucleair akkoord nog als 'een van de slechtste transacties ooit.'

De rakettest uitgevoerd door Teheran sterkt de president alleen maar in die overtuiging. 'Iran heeft net een ballistische raket afgevuurd met een bereik tot Israël. Ze werken ook samen met Noord-Korea. Niet echt een overeenkomst die we hebben', twitterde Trump.

Het atoomakkoord, ondertekend door Trumps voorganger Barack Obama, bepaalt dat Iran geen kernwapen mag ontwikkelen. In ruil daarvoor zouden de economische sancties tegen het land verlicht worden. Recent verklaarden de ondertekenende landen dat Iran zich aan de afspraak houdt.

Het was de Iraanse staatstelevisie die zaterdag melding maakte van de test. De meerkoppige 'Koramsjar' heeft een bereik van 2.000 kilometer.

Onze partners