Trump nodigt Poetin uit voor bezoek aan Washington na ‘succes’ Helsinki-top

Trump en Poetin in Helsinki © belga

De Amerikaanse president Donald Trump zal zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin uitnodigen voor een bezoek in Washington dit najaar. Dat heeft Sarah Sanders, de woordvoerster van het Witte Huis, meegedeeld op Twitter.

Poetin vond de top in Helsinki met de Amerikaanse president Donald Trump over het algemeen een groot succes. ‘We zijn op de goede weg’, zei Poetin donderdag tijdens een ontmoeting met zijn diplomatiek korps in Moskou.

‘We zullen de ontwikkelingen echter op de voet volgen, want bepaalde krachten in de VS proberen de resultaten te minimaliseren en tegen te spreken’, zo sprak de Russische president Vladimir Poetin. Rusland staat open voor contact met de VS, hoewel de relaties met het land op sommige vlakken net zo slecht zijn als tijdens de Koude Oorlog.

Poetin zei dat hij maandag bij de ontmoeting in Helsinki belangrijke zaken heeft aangekaart. ‘Maar het zou naïef zijn te geloven dat alle problemen die zich de voorbije jaren hebben opgestapeld in slechts enkele uren kunnen opgelost worden’, zei hij. ‘Als grootste atoommacht dragen we een bijzondere verantwoordelijkheid voor de strategische stabiliteit en veiligheid’.

Trump had op de persconferentie publiekelijk zijn twijfels geuit over de bevindingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Rusland zich had gemengd in de Amerkaanse verkiezingen van 2016. De president kreeg daarvoor in de VS over de partijgrenzen heen bakken kritiek over zich. Terug in Washington nam hij gas terug en zei dat hij zich had versproken.

Trumps woordvoerster Sarah Sanders zei donderdag dat Trump Poetin zal uitnodigen voor een ontmoeting in Washington in het najaar. Volgens Sanders heeft Trump zijn veiligheidsadviseur John Bolton gevraagd om werk te maken van die uitnodiging. De gesprekken over het komende bezoek zijn al volop bezig, zegt ze nog.

Eerder op de dag twitterde Trump al dat hij tevreden was over zijn eerste ontmoeting met Poetin: ‘De top met Rusland was een groot succes, behalve voor de echte vijand van het volk, de ‘fake news‘ media’, tweette hij donderdag.

Geen ondervraging ex-diplomaat

Trump moest donderdag opnieuw terugkomen op een opmerking die hij na zijn ontmoeting met Poetin heeft gedaan. Zijn woordvoerster Sarah Sanders heeft donderdag benadrukt dat er geen sprake van kan zijn dat een Amerikaanse burger en een ex-diplomaat door Rusland ondervraagd zullen worden.

Bij zowel Democraten als Republikeinen was verontwaardiging ontsaan over een voorstel dat Poetin maandag tijdens de top in Helsinki zou hebben gedaan. Volgens dat voorstel zou Robert Mueller, de speciale aanklager die Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt, de mogelijkheid krijgen om de twaalf Russische inlichtingenofficieren te ondervragen die aangeklaagd zijn voor het hacken van computers van de Amerikaanse Democratische partij. In ruil daarvoor zouden de Russische diensten de vroegere Amerikaanse ambassadeur in Rusland, Michael McFaul, en de Amerikaanse zakenman Bill Browder mogen verhoren.

Beide Amerikanen staan erom bekend erg kritisch te staan tegenover het Kremlin. Browder had in 2012 ook met succes gelobbyd voor sancties tegen Rusland. Trump had maandag tijdens de persconferentie nog gesproken over een ‘ongelooflijk voorstel’. Maar als gevolg van het protest trekt Trump zijn staart nu in. Zijn woordvoerster stelt nu dat de Amerikaanse president het ‘niet eens’ is met het voorstel.

De Senaat had donderdag nog met 98 stemmen tegen 0 een niet-bindende resolutie goedgekeurd, waarin er verzet werd aangetekend tegen de ondervraging van de Amerikaanse burgers door Rusland. Gewezen ambassadeur McFaul had woensdag laten weten ontgoocheld te zijn omdat het Witte Huis weigert hem te verdedigen. Donderdag bedankte hij de Republikeinse en Democratische senatoren voor hun steun.

Partner Content