Trump naar rechter tegen overdracht van documenten aan parlementaire commissie

Oud-president Donald Trump houdt een bijeenkomst in Iowa, 9 oktober 2021 © Reuters

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is naar de rechter gestapt om de overdracht van documenten tegen te houden aan de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt. Dat melden Amerikaanse media.

President Joe Biden gaf eerder deze maand toestemming om aan een onderzoekscommissie van het Congres archieven te bezorgen die verband houden met het optreden van zijn Republikeinse voorganger op 6 januari, de dag dat het Capitool werd bestormd.

Volgens Trump heeft Biden ‘als onderdeel van een politieke truc om zijn partijgenoten tegemoet te komen’ geweigerd om de documenten te beschermen, terwijl Trump naar eigen zeggen over ‘executive privilege’ beschikt. Daarmee bedoelt hij dat een (ex-)president het recht heeft om informatie niet vrij te geven aan het Congres. Trump wil zich via de klacht volgens CNN verzetten tegen de vrijgave van 40 documenten.

De National Archives moet de gevraagde documenten tegen begin volgende maand aan het Congres overhandigen.

De commissie van het Huis van Afgevaardigden werd opgericht om de rol te evalueren die Donald Trump heeft gespeeld bij de aanval op het Capitool op het moment dat het Congres de resultaten van de verkiezingen valideerde. De bestorming gebeurde na een toespraak van Trump, waarin hij de Democratien voor de zoveelste keer beschuldigde van het ‘stelen’ van de verkiezingsoverwinning.

Partner Content