Trump: Mexico en Canada 'doen erg moeilijk' in heronderhandeling NAFTA

28/08/17 om 00:15 - Bijgewerkt om 01:38

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat Mexico en Canada 'erg moeilijk doen' in de heronderhandelingen van vrijhandelsakkoord NAFTA, die recent zijn aangevat. 'Misschien moeten we er een punt achter zetten?'

Trump: Mexico en Canada 'doen erg moeilijk' in heronderhandeling NAFTA

De Amerikaanse president Donald Trump voor zijn vertrek naar Camp David op 25 augustus. © REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag op Twitter gezegd dat hij mogelijk een punt wil zetten achter de heronderhandeling van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) omdat partnerlanden Canada en Mexico 'erg moeilijk doen.'

'We zijn momenteel NAFTA (de ergste deal ooit gesloten) aan het heronderhandelen met Canada en Mexico. Ze doen beiden erg moeilijk, misschien een punt achter zetten?'

De heronderhandelingen van het vrijhandelsakkoord zijn deze maand begonnen. De belangrijkste prioriteit voor de regering-Trump is het aanpakken van het handelstekort met Mexico. In 2016 was dat goed voor 64 miljard dollar, zeggen de Amerikanen.

'Veel te veel Amerikanen zijn geraakt door fabriekssluitingen, geëxporteerde werkgelegenheid en verbroken politieke beloftes', aldus de Amerikaanse Handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer in een persbericht. 'Onder het leiderschap van president Trump gaan we een eerlijke deal onderhandelen.'

Ook de Mexicaanse regering heeft een lijst doelstellingen vrijgegeven voor de onderhandelingen. Zo wil ze graag energie, telecom en financiële diensten in het akkoord opnemen. Die sectoren waren bij de totstandkoming van NAFTA in 1994 nog genationaliseerd. Het is de hoop in Mexico dat het land onder de NAFTA-paraplu meer buitenlandse investering aantrekt.

Naar verluidt gaat Mexico ook aandringen op een programma voor gastarbeid in de VS, wat waarschijnlijk op weerstand van arbeidersgezinde Amerikaanse volksvertegenwoordigers zal botsen. Wat Mexico koste wat het kost wil vermijden: de invoertaks die Trump wil opleggen, omdat het land veel meer naar de VS uitvoert dan omgekeerd, vandaar het handelstekort van 60 miljard dollar per jaar.

'Mexico betaalt toch voor muur'

In één adem herhaalde Trump ook zijn belofte dat Mexico op de een of andere manier voor de muur op de Amerikaanse zuidgrens met het buurland zal moeten betalen, zij het door 'terugbetaling/of anders', klonk het op Twitter.

'Mexico heeft een van de hoogste misdaadcijfers ter wereld, we moeten DE MUUR hebben.'

Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde in een communiqué dat het land 'op geen enkele manier of onder geen enkele omstandigheid' voor de muur zou betalen. 'Die vastberadenheid is geen Mexicaanse onderhandelingsstrategie, maar een kwestie van nationale soevereiniteit en waardigheid', klinkt het.

Het ministerie voegt eraan toe dat het drugsprobleem enkel kan opgelost worden als ook de wortel ervan wordt aangepakt: de vraag vanuit de VS, veruit de belangrijkste markt voor drugs vanuit Mexico. In hetzelfde communiqué herhaalt het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ook zijn hulpaanbod voor de Amerikaanse staat Texas, die geteisterd wordt door de 'ergste overstromingen ooit' na de passage van orkaan Harvey.

Onze partners