Washington sluit een hervatting van de onderhandelingen niet uit als de taliban 'van houding veranderen' en hun engagementen nakomen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zondag gezegd.

Pompeo gaf ook aan dat de Amerikaanse president 'nog niet beslist heeft' of hij doorzet met de beslissing om duizenden Amerikaanse soldaten terug te trekken uit Afghanistan, zoals voorzien in het ontwerpakkoord dat hij onderhandeld heeft met de taliban.

Geheime ontmoeting

De geheime ontmoeting tussen de Amerikaanse onderhandelaars en de talibanleiders en, afzonderlijk, de president van Afghanistan, zou zondag plaatsvinden in Camp David, een buitenverblijf van de president. Dat verklaarde Trump. 'Ze zouden vanavond (zaterdagavond, nvdr.) aankomen in de Verenigde Staten. Jammer genoeg hebben ze deelgenomen aan een aanslag in Kaboel, waarbij een van onze goede soldaten omkwam, net als elf andere mensen', klinkt het. 'Ik heb onmiddellijk de ontmoeting geannuleerd en een einde gemaakt aan de vredesonderhandelingen. Wie zou zo veel mensen doden om hun onderhandelingspositie te versterken?'

De aanslag vond donderdag plaats aan een controlepost in de omgeving van het NAVO-hoofdkwartier in Kaboel. Het was de tweede aanslag op enkele dagen tijd in de Afghaanse hoofdstad. De taliban eiste de aanval op, net op het moment dat de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad er naar eigen zeggen in geslaagd was om na lange onderhandelingen een principeakkoord met de taliban overeen te komen.

'Als ze niet kunnen instemmen met een staakt-het-vuren tijdens deze zeer belangrijke vredesbesprekingen, en zelfs twaalf onschuldige mensen doden, dan hebben ze waarschijnlijk niet de macht om over een belangrijke overeenkomst te onderhandelen. Hoeveel decennia willen ze nog vechten?', vraagt Trump zich nog af.

Het vredesakkoord moest toelaten dat de Amerikanen op termijn een groot deel van hun troepen uit Afghanistan terugtrekken, terwijl de taliban ervoor zouden zorgen dat terroristische groeperingen in Afghanistan geen voet aan de grond meer krijgen. Bij de onderhandelingen tussen de VS en de taliban was de Afghaanse regering evenwel niet betrokken.